onsdag 10 juni 2015

Ensam med Matt Damon

 Matt Damon? I min trädgård? Vad bjuder man på?

Andy Weirs dundersuccé till bok ”Ensam på Mars” har jag gått och suktat efter hela våren nu.
Eller suktat och suktat. Det vänliga förlaget som ger ut den svenska versionen skickade mig ett ex redan i mars, men jag har med flit gått och hållit på den för att ha som sommarläsning.

”Efter en misslyckad rymdexpedition lämnas Mark Watney ensam kvar på Mars. Hans besättning är övertygad om att han är död, men Mark Watney lever i alla fall för tillfället. Utan möjlighet att kunna kommunicera sin belägenhet med jorden inser han snart att han måste utnyttja alla sina kunskaper för att överleva. Utrustad med en stor portion skarpsinne, och en ännu större dos humor, ger sig Mark Watney i kast med att utmana den röda planetens ogästvänliga miljö med målet att en dag kunna återvända hem.”

Så går självaste Sci-Fi-kungen Ridley Scott och gör film av eländet.
Och det ser så här bra ut:"I’m gonna have to science the shit out of this” kan för övrigt vara den bästa replik som yttrats i en spelfilm någonsin.

Mitt dilemma är nu alltså.
Läsa boken i sommar och totalt spoila hur det går för stackars Matt/Mark på Mars.
Eller.
Skippa att läsa boken och invänta filmen (Lex "Game of Thrones").

Vad gör jag?
Hilfe bitte.

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

2 kommentarer:

  1. Känner att jag måste utveckla lite. Boken är ju oerhört nördig, på ett lite långsamt och humoristiskt sätt ( men såå spännande ändå ). Jag antar att filmen kommer speeda upp det nördiga, och att gå från uppspeedat till långsammare tempo ( där man dessutom redan känner till allt ) blir nog inte lika bra. Så läs boken före filmen.

    SvaraRadera
  2. Vad konstigt det ser ut, som om jag pratar med mig själv. Men det finns ett tidigare inlägg gömt någonstans där jag helt kort skrev boken först och filmen sen. Därav utvecklingen ...

    SvaraRadera