onsdag 3 juni 2015

Yippiee-ki-yay Muthaf**ker!Jag har precis läst två actionfilmsmanus.
De såg ut som böcker bägge två, måste medges, men jag misstänker att detta endast var kamouflage.

Den ena, Lindmark och Lindgrens ”Förrädare” är thrilleraction i Hamilton-fåran, om än anpassat för vår tid.

”Efter sex år som legosoldat för det ökända företaget Black Water återvänder den före detta Säpo-agenten Nicholas Warg hem. Han ska hjälpa en vän med ett jobb och få loss de pengar han desperat behöver för att kunna dra sig tillbaka och leva i fred. Men i Sverige går allt snett. Nicholas dras in i ett spel där inte bara hans eget liv hotas - även nationens intressen står på spel.”

Skådisen Alexander Karim har redan knutits till en filmatisering av boken.

Nummer två, ”Almedalen har fallit” av Erik Lewin, är ännu mer halsbrytande action. Bokstavligen. Det bryts halsar (säger vi), skjuts i skallar, skärs av strupar, sprängs Visbyportar och dundras på med så många sorters vapen att man nästan måste ducka i fåtöljen under läsning.

” Deras attack är lika välplanerad som brutal. På mindre än en timme har okända terrorister tagit kontroll över Visby. Tusentals människor, inklusive statsministern, överbefälhavaren och flera av näringslivets makthavare, tas som gisslan. Samtidigt som polis och militär försöker reda ut vem som ska leda landets styrkor fortsätter terroristerna att sätta sin plan i verket.”

Misstänker att författaren är rätt kraftigt inspirerad av filmen ”Olympus has fallen”, där lömska nordkoreaner tar över Vita Huset och kidnappar presidenten.
Titta på den här trailern, byt mentalt ut centrala Washington mot centrala Visby och Gerard Butler mot Mikael Persbrandt så har du hela boken i ett nötskal …Författare Lewin har dock 25 års erfarenhet som elitsoldat, underättelseofficer och säkerhetsrådgivare så man får kanske förmoda att hans kunskap i ämnet sträcker sig lite längre än till vad han sett på Netflix …
Fans av Lars Wilderäng och Tom Clancy kommer älska detta!

Så, omdöme då.
Jag kan ärligt säga att jag gillade bägge böckerna. På samma sätt som det kan vara kul med en riktigt bra actionfilm à la "Die Hard" (ettan och trean) eller ovan nämnda Olympus då och då till exempel.
Handlingarna är okomplicerade och föga överraskande. Personteckningarna är obefintliga alt. ytliga. Dialogerna gränsar ofta till det banala och några litterära stilpoäng kommer inte att delas ut.
Trots detta är jag konstant road (dra inte in mitt Kulturelitsmedlemskort, snälla!).
Men filmerna blir nog bättre …

Johan Zillén
Akademibokhanden Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar