måndag 15 juni 2015

Gästbloggaren: Stefan Ahnhem


Under de senaste åren har det talats vitt och brett om "Det svenska deckarundret”, till den milda grad att en viss mättnad infunnit sig inför alla makalösa framgångar genrens författare rönt, både inom och utanför landets gränser. Att stoltsera med filmatiseringsoptioner till Hollywood och att vara såld till många länder, möts i bästa fall av en trött axelryckning eller en illa dold gäspning.

Jämför med våra internationella musikframgångar, eller med fotboll (läs vilken stor publiksport som helst): ”Jaha, du har legat etta på Billboardlistan med tre olika låtar i år … gäsp.” Eller: ”Jaså, det var du som vann skytteligan i Italien. Själv spelar jag också lite fotboll, men har ju inte samma ekonomiska resurser bakom mig.”

Förlåt, nu blev det lite väl gnälligt. Det svenska deckarundret lever och frodas som aldrig förr, och kanske är det bara sunt med lite jante och den oimponerade motfrågan: ”Ja, men är boken bra, då?”

För någonstans är det ju precis vad det handlar om. En bra läsupplevelse. En vindlande resa till platser du aldrig anade att du skulle komma till. Känslor du inte visste att du hade. Överraskningar när du trodde att du hade räknat ut vad som skulle hända.

Någon sa till mig att det nästan ges ut lika många svenska spänningsromaner som svenska kokböcker. Det vill säga runt en om dan. De flesta av dem når aldrig ut till läsarna. Många når inte ens ut till bokhandlarna. Och att få stå i hyllan med framsidan vänd utåt i ögonhöjd är ytterst få förunnat. Konkurrensen är med andra ord enorm (märk väl att jag inte skrev mördande). Men min övertygelse är att om det bara är tillräckligt bra så kommer det också till slut att nå hela vägen fram.

Så nästa gång ni ser ett bord fyllt med spänningstitlar från "Det svenska deckarundret”, se det som en stor idrottsgren där lilla Sverige är ett av de absolut mest framgångsrika länderna i världen.

Det är i alla fall jag stolt över.

Stefan Ahnhem har arbetat som manusförfattare inom film och tv i över 20 år.  Han har bland annat skrivit för några av Sveriges mest populära kriminalserier som Wallander och Irene Huss. Efter den internationella framgången med debutboken "Offer utan ansikte" kommer nu nästa del i serien om Fabian Rask, "Den nionde graven".

Vill ni vinna ett signerat exemplar av Stefan Ahnhems senaste kriminalroman? Snart är det tävlingsdag. Håll utkik!
några av Sveriges mest populära kriminalserier såsom Wallander och Irene Huss. Efter den internationella framgången med hans debutbok Offer utan ansikte kommer nu nästa bok i serien om Fabian Risk. - See more at: http://www.forum.se/bocker/deckare-thrillers-och-spanning/d/den-nionde-graven/#sthash.OFDtjjN2.dpuf
har arbetat som manusförfattare inom film och tv i över 20 år. Han har bland annat skrivit för några av Sveriges mest populära kriminalserier såsom Wallander och Irene Huss. Efter den internationella framgången med hans debutbok Offer utan ansikte kommer nu nästa bok i serien om Fabian Risk. - See more at: http://www.forum.se/bocker/deckare-thrillers-och-spanning/d/den-nionde-graven/#sthash.OFDtjjN2.dpuf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar