onsdag 25 januari 2017

Bokhandlarna svarar: Siljas vårlängtan!Tänkte börja året med att blicka mot vårens och sommarens uteliv i trädgården. Har en liten förkärlek för ruffiga ytor som kontrast till det mer sirliga, och då passar ”Betong – inne och ute” (utkommer i mars) som en inspiration till bord, krukor mm.

Medan betongen torkar frossar jag förhoppningsvis i Carsten Jensens ”Den första stenen” (utgiven i januari)– och hoppas på att den ska vara lika bra som ”Vi, de drunknade” (som dessutom dykt upp i en ursnygg pocketupplaga, utkommen i januari).

Apropå snygga omslag så har Nina Ulmaja designat ett fantastiskt omslag. Igen.                                     Så jag blir, liksom, dubbelt sugen på Sara Stridsbergs ”Nelly Sachs kommer aldrig fram till havet” (Utkommer i april)  Lite från bokpresentationen: ”En dotter kommer till mentalsjukhuset Beckomberga för att besöka sin pappa Jimmie Darling. En gammal mor och en gammal dotter lever i ett förfallet hus bland de rika vid Amerikas Atlantkust. I en övergiven skyskrapa någonstans i Detroit vill Vladimir att Carter ska hjälpa honom att dö. I tre pjäser ger Sara Stridsberg röst åt fångna och suveräna, besegrade och odödliga.”

”Från grunden med systrarna Eisenman” av systrarna Eisenman (Utkommer i april) är lite av ett säkert kort bland kokböcker. Faller alltid för deras böcker. Som en fura. I den här får man hjälp med att ”fylla kylen och skafferiet med vackra burkar med inlagda grönsaker, kryddblandningar och mycket mer” Några exempel på recept är ”chutney, ketchup, surdegsbröd, såser, fonder, yoghurt, nötsmör, ostar, korvar, snacks, glass och mycket mer.” Se där så är matinspirationsboken införskaffad.

Bland barnböckerna är tredje delen av Hallahem ”Striden i skogen” (utkommer i mars) av Susanne Trydal och Daniel Åhlin en solklar självklarhet. Att fortsätta att följa den starka vänskapen mellan Torun och Tilda, alla de äventyr de hamnar i och få en inblick i vittrornas liv är ett måste i vår.

När mitt trädgårdsbord i betong är färdiggjutet och de nya betongkrukorna står på sin plats vill jag sitta hemma i trädgården och njuta av ”Botanicum” av Katie Scott och Kathy Willis (utkommer i mars) en faktabok för barn ”för blomälskare, bokälskare och skönhetsälskare i alla åldrar”.

// Silja, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar