torsdag 31 mars 2022

Konferensen - Den perfekta mixen av teambuildingsatir och yxmördarthriller! Nu i pocket!


 

"En dysfunktionell arbetsgrupp på konferens blir jagade av en hämndlysten mördare. Nu måste de lära sig att samarbeta på allvar – om de ska ha en chans att överleva. De anländer till den pittoreska lilla stugbyn vid Kolarsjöns strand för att ha konferens om ett kontroversiellt projekt som väcker starka känslor, både på bygden och bland personalen.

Vad konferensdeltagarna inte vet är att någon iakttar dem från andra sidan sjön. Någon som är ute efter hämnd. När mörkret faller börjar de försvinna, en efter en ...

Mats Strandberg fortsätter sin lågintensiva och gullsympatiska kampanj för att förklaras Sveriges Skräckkung, och frågan är om han inte kan slå sig ner på tronen nu när John Ajvide Lindqvist lämnat "walk over" med senaste romanen "Vänligheten" (en suverän roman, men väldigt tunn på läskigheter.).

Jag har skrivit här på bloggen om hans två tidigare vuxenrysare, "Färjan" och "Hemmet", här och här, och - spoiler alert - jag är ett stort fan av bägge!

I "Konferensen" - som precis utkommit i pocketutgåva - lämnar han både av båtvampyrer och demensspöken bakom sig och kastar sig hejvilt rakt in i "Slasherns" underbara värld! I detta fall är dock de kärlekskranka ungdomarna, som envisas att gå ensamma till utomhusduschen mitt i natten, utbytta mot kommunledningen på en mindre ort som samlats för konferensande, teambuilding, zip-lining och förhoppningsvis lite god mat och dryck. 

Första halvan av boken låter oss lära känna teamet, och alla turer och intriger kring byggandet av ett stort köpcentrum på approprierad jordbruksmark. Här glänser verkligen Strandberg! Skildringen av dynamiken i denna grupp, med visselblåsare, påläggskalvar, menlösa chefer och bittra anställda som tvingas umgås på en isolerad kursgård är fullkomligt underbar! Mycket igenkänning för oss/dig som suttit i ändlösa möten, hanterat inkompetenta ledningar, arbetskamrater som gör dig galen, eller tvingats delta i "övningar" som syftat till att "stärka gemenskapen" i "teamet" .... 

Men sedan ... sedan brakar det loss rejält! Jag ska inte spoila mer än vad bokens baksida gör här ovan, men kan klart intyga att Mats inte håller igen vad det gäller ond bråd död, blod, tarmar och slask! Jason Voorhees hade varit stolt!

Jag tillhör inte alls de kräsmagades skara, men Mats lyckas vid några tillfällen till och med att få en härdad skräckkonsument som undertecknad att rysande skaka till av ... ja, vad nu motsatsen till vällust är ....

Var nu inte en tråkmåns och säg "Nej, jag gillar inte skräck". Ta språnget och upptäck en alldeles, alldeles underbar bok. Om lite gemytligt massmördande ...

Om inte annat så är boken ett obestridligt argument för att alla möten och konferenser från och med nu endast bör hållas via Zoom eller Teams ... :-)

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd


* Redigerad version av text från april 2021

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar