fredag 4 mars 2022

Gästbloggaren - Marie H. LundhHej bloggläsare, jag heter Marie H Lundh och har skrivit boken Sarahs lag, del ett i det som ska bli Nordmyrserien. 
Den handlar om juristen Sarah som går domarutbildningen i Svea hovrätt och som en del av den skickas till Norrland – en varm och humoristisk roman som dyker ner i det svartaste svåra när Sarah måste konfrontera sitt förflutna och anledningen till att hon valt domarbanan.

Att jag skriver om domstolsvärlden är ingen slump. Jag arbetar nämligen med den administrativa sidan av domarutbildningen, bland annat rekrytering. Det är ett viktigt jobb. Vårt gemensamma rättssystem ska inte enbart avgöra tvister, det ska värna enskilda medborgares rättigheter också.
Jag har som de flesta andra en väldig respekt för våra domstolar, så du kan tänka dig hur jag darrade i knävecken första gången jag gick in genom dörrarna till min nuvarande arbetsplats Hovrätten för Övre Norrland.

Det dröjde inte länge innan jag även förstod att jag hade kommit till en fantastisk arbetsplats med ett fint och proffsigt bemötande, utåt och mellan yrkeskategorier. Jag föll kort sagt handlöst för domstolsvärlden.
”Den minsta hovrätten, men den trevligaste”, som vår interna slogan lyder. En plats där verksamheten och rättssäkerheten är i fokus – och där medarbetarna får vara sig själva.
Den förälskelse jag kände i början av min anställning har utvecklats till kärlek.

I ärlighetens namn är jag kanske mer besatt än kär, det är antagligen därför jag har valt att spendera all vaken tid i domstolsvärlden de senaste snart två åren. Antingen i verkligheten i Umeå, eller i fiktionen i Nordmyr.

Jag har skrivit i hela mitt vuxna liv och skickat många manus till förlag genom åren. Våren 2020 var det dags för ett nytt projekt och jag började skriva Sarahs lag, en berättelse som utspelar sig i domstolsmiljö med juristen Sarah som huvudperson. Jag lät Svea hovrätt skicka henne från Stockholm till den fiktiva fjällkommunen Nordmyr, för att göra utbildningens obligatoriska två år som domare i tingsrätten.

Men Sarahs lag handlar faktiskt inte så mycket om arbetet, boken handlar framför allt om människorna som jobbar på domstolen och om relationer. Om livets djupa svårigheter och om dess små och stora glädjeämnen.
Bokens övergripande tema är att våga. Våga förändras, våga ta sig an det som är svårt, våga älska.

När min debutroman Sarahs lag nu når kollegornas ögon och öron darrar jag återigen i knävecken. Vad ska de tycka om det domstolsmiljön har inspirerat mig att hitta på? För påhitt är exakt vad det är, om än med livet och lusten jag har fått genom arbetet.

Sarahs lag är en roman och första delen i Nordmyrserien. Den är rolig men innehåller också en hel del svärta. Jag har kombinerat mitt intresse för livet, med allt det utsätter oss människor för, med den humor och den fjällmiljö jag håller kär. Med färgstarka karaktärer och rappa dialoger hoppas jag kunna underhålla dig som läser, samtidigt som smärtan aldrig är långt borta.

Jag har försökt skildra Nordmyr som ort så realistiskt som möjligt – komplett med nedläggningshotad flygplats, en tuff arbetsmarknad och ett ökande narkotikamissbruk, så som det är på många håll i Norrland.

Min ambition är att roa och beröra dig som läser Sarahs lag – och ge dig en inblick i domstolsvärlden från en annan vinkel än vi kanske normalt möter den i litteraturen.
Jag hoppas innerligt att jag lyckas.

/ Marie H Lundh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar