lördag 5 februari 2011

Heta känslor bland stråkarna


Kammarmusiker tycks vara människor med total kontroll och behärskning. Men skenet bedrar i en ny, mycket läsvärd deckare. Här svallar passionerna bland stråkinstrumenten. Det leder till bråd död... Undrar om det någonsin tidigare skrivits deckare om mord i den här miljön?

Carin Bartosch Edström, själv musiker, debuterar skickligt som deckarförfattare med "Furioso". Men hon har många strängar på sin lyra, och vet vad hon skriver om: Utbildad tonsättare, tidigare orkesterchef, översättare av barockopera och Kalle Anka (!).

"Furioso" (rasande) är inte bara den passande titeln på deckaren, utan också namnet på den kvartett som spelar kammarmusik i boken. De är välsituerade kvinnor med lyckade karriärer, övre samhällsklassen, flera av dem adliga. Vi rör oss alltså i de fina salongerna. Inte ett hårstrå ligger fel när handlingen börjar.

Kvartetten ska spela in Stenhammar på cd, och för detta beger de sig till en större sommarvilla på egen ö. Men just vid avfärden olyckas det för kvartettens ledare, Louise Armstahl. Hon klämmer handen i dörren, så illa att hon inte kan spela på ett bra tag.
In kallas mångårige vännen och stjärnsolisten Raoul Liebeskind från New York. Och med hans ankomst börjar den ödesdigra händelseutvecklingen. Denne karismatiske, svartlockige violinist är nämligen också en notorisk kvinnotjusare.

Fyra kvinnor och en man isolerade på ön leder till en död kropp och en minst sagt knepig utredning för kriminalaren Ebba Schröder. I bästa Agatha Christie-stil finns det alltför många motiv, indicier och mördarkandidater.

Det är sinnligt, passionerat, härlig skärgårdsmiljö och massor av klassisk musik man blir sugen på att lyssna till. En deckare med stil, kort sagt, liksom omslaget med fantastiskt vackra stråkinstrument.

Eva Killberg
Bokia Killbergs Ängelholm
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar