måndag 9 januari 2012

Tunn, men å så trevlig - "Alla mina vänner är superhjältar" av Andrew KaufmanHUMÖRSVÄNGAREN
Humörsvängaren, som är en av få superhjältar som bär dräkt, ses aldrig utan sin polyesterkostym med breda kavajslag, vita skor och matchande bälte. Humörsvängaren är välsignad med förmågan att uppnå de högsta känslomässiga höjder och förbannad med möjligheten att sjunka till de lägsta känslomässiga djupen, och gör det ofta under ett och samma samtal. Märkvärdigt tilldragande för kvinnor.

GRODKYSSAREN
Grodkyssaren gick på gymnasiet när hon upptäckte sin kraft för första gången. När hon dejtade fotbollslagets kapten kände hon sig tom och olycklig. Det var då hon upptäckte Brian, ledaren för debattklubben, och hennes dolda krafter steg till ytan. Hon har förmågan att förvandla töntar till vinnare, men baksidan är att när hon väl åstadkommit denna förvandling, så är hon inte längre attraherad av killen ifråga.

Vad är en superhjälte? Kanske en person som odlat en specifik egenskap in absurdum tills den blivit en superkraft. När man läser Andrew Kaufmans Alla mina vänner är superhjältar får man lite känslan av att det bor en oförlöst superhjälte i oss alla. Nåväl, Tom - vår huvudperson - är i alla fall helt igenom vanlig. Men hans vänner finns bland Torontos superhjältar; Amfibien, Affärsmannen, Örat, Skugglöse mannen... hans fru är också superhjälte; Perfektionisten. Oturligt nog är hennes ex-pojkvän Hypno superhjälte även han. Och svartsjuk. Så på Toms och Perfektionisten bröllop hypnotiserar han Perfektionisten till att inte kunna se Tom längre. För alla andra är han fortfarande synlig, men för Perfektionisten - borta! Puts väck.

Hon väntar och väntar på att han ska komma tillbaka, och Tom försöker på alla sätt (men förgäves) få henne att upptäcka honom. Efter ett halvår ger hon upp, bokar en biljett till Vancouver. Där ska hon starta ett nytt, perfekt liv. Hon har den förmågan (perfektion är ju hennes superkraft). På planet bredvid hennes sitter Tom, desperat. Innan de landar måste han få henne att se honom igen. Kan kärleken övervinna allt?

Det här är en förtjusande liten bok. Tunn som en pamflett men full av kärlek och torr humor (fantastisk scen där superhjältedoktor försöker laga Toms brustna hjärta, bland annat). Även om det egentligen är ganska sorgligt läser man med ett skratt (det är lite som att läsa en trivsam kanadensisk independentfilm, kanske signerad Miranda July) och hoppas, hoppas, hoppas att det ska sluta bra.

Boken kommer ut på svenska först i mars (direkt som pocket), men finns tills dess att få tag i på engelska, då som All my friends are superheroes. Läs och njut.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar