fredag 21 mars 2014

Kalla det en grymt bra debutMarjaneh Bakhtiaris debutroman Kalla det vad fan du vill har nästan tio år på nacken och hon har hunnit skriva två romaner sedan dess. Bland annat fantastiska Godnattsagor för barn som dricker från förra året (läs mer om vad jag tyckte här). Kanske började jag i fel ände, för det mästerverket kan vara nog så svårt att toppa. Kalla det vad fan du vill når heller inte upp till dess höjder.

Därmed inte sagt att det inte är en riktigt bra bok. Rolig, argsint, smart och myllrande (eller lite väl spretig om man vill vara sån). I centrum står familjen Irandoust, bördiga från Iran, bosatta i Malmö. Pappa poeten, numera mattanten/pizzabagaren/taxichauffören som förlorar sig i det förflutna. Mamma forskaren, numera vikarierande barnskötaren som med en dåres besatthet försöker ta till sig allt det som är svenskt. Och barnen som envist försöker skaka etiketterna av sig. Ett omöjligt uppdrag i ett välmenande samhälle som älskar att placera sina invånare i fack utifrån kriterier som "ursprung" och "identitet".

Kring dessa människor, ytterligare ett nät av personer - vänner, partners, släktingar, skolkamrater, lärare... Alla med egna historier. Och är det någon invändning jag har är det att Bakhtiari i sin iver öser på för mycket. För många livsöden, för många vinklar. Och en och annan longör. Men, men, det är en petitess i sammanhanget, för fram stiger i alla fall - inte en linjär berättelse, utan ett utsnitt som författaren förtjust lägger under luppen. Och hon är knivskarp i sina iakttagelser. Det här är som sagt riktigt bra. Men hon blir bättre. Det vet jag ju redan.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

2 kommentarer:

  1. Hur en kanon/litteraturlista kan se ut när barnlitteraturvetare, som går fortsättningskurs i Barnlitteratur vid LU, ska välja tre verk inom vardera bilderboksgenren, mellanåldersgenren och ungdomsromangenren: http://www.lexielaser.com/2014/03/examination-liva25-delkurs-2.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken inspirerande läsning! Och mycket lik mina rekommendationer i bokhandeln ;-)

      Radera