torsdag 13 mars 2014

"MemoRandom" – Anders de la Motte

 

Det har varit ett par bra år för ”Deckarkungen från Lomma”, Anders de la Motte.
Hans spänningssvit Geim, Buzz och Bubble har lästs av hundratusentals svenskar, sålts till sjuttioelva länder, översatts till trehundrafjorton språk och skall göras till biofilm av SF
Anders själv, den stackaren, har tvingats bo i New York hela hösten för att hjälpa till med lanseringen av trilogin i den engelskspråkiga världen.
 
Ja ja, men det var då det. What have you done for us lately? :-)
 
Jo, mitt i allt detta flängande kring jorden har Anders hunnit med att skriva en ny bok också, MemoRandom, del ett i en planerad serie i tre delar.

”David Sarac är informatörshanterare vid Stockholmspolisen. Hans jobb är att rekrytera och sköta topphemliga tipsare och källor. Som en av de främsta i sitt slag har han mäktiga fiender inom både polisen och den undre världen. Men när en biljakt slutar i en våldsam krasch förlorar David minnet. Glömmer detaljerna i det avancerade nät av svek och lögner som han själv spunnit. Hur långt har han gått i sin kamp mot den organiserade brottsligheten? Vems sida står han egentligen på? Alla svar verkar hänga samman med kodnamnet Janus.”

Geim-serien, även om den inte tillhör mina favoriter i spänningsgenren, är god underhållning för stunden.
Med MemoRandom tycker jag dock att de la Motte skrivit en mycket mognare och tätare thriller.
Storyn inleds på ett väldigt Short Cut-igt sätt, med flera till synes separata livsöden som under bokens gång smidigt sys ihop till en rafflande och spännande väv.
Bladvändarperfektion! Mycket svår att lägga ner.

Redan innan boken släppts på hemmamarknaden har rättigheterna till att göra TV-serie av den sålts till amerikanska Lionsgate (bolaget bakom hyllade Mad Men bl.a.).
Och historien torde lämpa sig väl för en thrillerserie i Dexter/Homeland-stil. Mycket oväntade vändningar, starka karaktärer och hisnande cliffhangers.

Men jag har vissa invändningar mot allt detta utlandsframgångande.
Hur kommer det att påverka Anders tradition med två årliga julsigneringar på Center Syd?

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar