söndag 19 oktober 2014

I skolbänken...


Ibland råkar det slumpa sig så att båda de böcker man läser (ja, alltid minst en i papper och en i ljud numera - plus såklart den där högen på nattygsbordet som liksom avstannat och man borde ta tag i, fast det är inte den där skuldhögen jag tänker prata om här) utspelar sig på så att säga samma arena.


Just nu pågår omläsning (med ögonen) av "Den hemliga historien" eftersom världens minsta, världens bästa kulturklubb har startat ett omläsningsprojekt av litterära ungdomsförälskelser.

Samtidigt lyssnar jag på John Williams briljanta "Stoner".

Båda böckerna utspelar sig på lärosäten, och det är fantastiskt fint att se vad två skickliga författare kan åstadkomma med utgångspunkt i samma plats. För de neurotiska hellenisterna hos Donna Tartt kunde knappast vara längre ifrån den passivt accepterande Stoner. Eller? För det finns faktiskt en likhet mellan William Stoner och Richard Papen. Det där att bara låta sig hända... (Mer om detta i respektive recension framöver). Å andra sidan, resten av böckernas karaktär skiljer sig markant.

Så den kommande veckan kommer jag att låta mig kastas mellan University of Missouri och Hampden college. Mellan Williams och Tartt. Sällan har det varit så roligt att gå i skolan.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar