lördag 6 december 2014

"Stressyoga" av Per Söder


Stressyoga?!?! Är det inte något som känns fel med den där ordkombinationen? Sist jag kollade skulle väl yoga vara typ motsatsen till stress. Och undertiteln så: "Ta kontrollen över ditt liv". Jag är övertygad om att det är en fullkomlig omöjlighet. Att vårt behov av kontroll (och idén om att vi faktiskt kan ha kontroll) i själva verket är en av de stora bovarna i stressdramat (okej, don't get me started när det gäller samhällelig prestationsnorm, vassa armbågar och arbetsglorifiering...).

Men allvarligt talat, jag blev trots den mystiska titeln väldigt glad när Per Söders bok "Stressyoga" dök upp i butiken i våras. "Hur ska jag hantera stress?" är nämligen en av de allra vanligaste frågor jag får som kundaliniyogalärare. Och även om frågorna kanske inte formuleras så rakt på sak handlar de ofta om stelhet, huvudvärk, spänningar, sömnsvårigheter, magar som är ur lag, hormonella problem... Alla symptom som kan härledas till inre eller yttre stress.

Per Söder undervisar i medicinsk yoga, som har rötter i kundaliniyogan. Det gör att utövande kundaliniyogis lätt kommer att känna igen sig. Men boken är upplagd så att även en ren nybörjare kan ta sig an den. Söder beskriver hur stressen påverkar kroppen och sinnet, ger råd och tips och fyller på med användbara yogapass och meditationer.

Så låt dig inte luras av titeln. Det här är helt enkelt en grymt bra och konkret grundbok för den som vill förändra sitt liv i en lugnare och mer inkännande riktning.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar