måndag 9 maj 2016

Vad hände här?

Problematiskt omslag 1.

Äntligen har den kommit!! Curtis Sittenfelds take on Stolthet och fördom!! Peppen!! Har precis påbörjat läsning och njuter av varje sekund. 

Men vad hände med omslaget? Jag menar, vi pratar Marian Keyes anno 2001. Sittenfelds alster har i och för sig alltid lidit av en släng problematiska omslag, men så här illa har det inte varit sedan Mannen i mina drömmar. (Okej, min rosaprickiga vaxduk gör det kanske inte bättre, men mitt trädgårdsbord har också drabbats av en släng chick lit.)


Problematiskt omslag 2.

Har vi inte varit igenom det här förut (jo, det har vi men here we go again...). Genom att chicklitta omslagen till böcker som inte tillhör genren får vi en situation med:
1) Besvikna chick lit-läsare (för mörkt, för lite lycklig kärlek, trassligt vardagsliv helt utan silver lining osv).
2) En massa potentiella Sittenfeld-älskare som missar böckerna pga omlsaget.
Till den svenska utgåvan hoppas jag på skärpning.

(Nu finns i och för sig möjligheten att Curtis skrivit sin första renodlade tokroliga kärleksroman och då lovar jag att vara den första att backa, äta upp min hatt, begrava en hund etc.)


Problematiskt omslag 3.
Kulturkuben godkänner.

Ett fall där det istället blivit helt rätt är Meg Wolitzers Hustrun. Wolitzers böcker har efter vad jag har förstått haft lite samma problem som Sittenfelds (Omslaget till The Wife är i och för sig ganska tjusigt, men associationerna är väldigt läkarroman). Inför den svenska utgåvan valde Wahlström & Widstrand istället ett omslag helt i linje med bokens ton. Bra där!

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar