lördag 26 november 2016

Lysande rättegångsdrama


När det började pratas om Malin Persson Giolitos Störst av allt var jag skeptiskt. Liksom ett rättegångsdrama? Hur spännande kan det bli? Jag är inget vidare fan av (förvisso ej heller någon motståndare till) vare sig Perry Mason eller John Grisham. Så jag trodde nog att just den boken skulle förbli oläst. Men av någon anledning, kanske var det helt enkelt att "alla" tyckte att den var så himla bra och inte slutade tjata om det, började jag lyssna. Och kunde inte sluta. Om en kriminalroman kan sägas ha allt, så är Störst av allt bra nära att ha just det.

I centrum av berättelsen står den 18-åriga Djursholmstjejen Maja. Vi möter henne i häktet. Hon har gjort något fruktansvärt och nu ska hon ställas inför rätta. Bit för bit får vi ta del av hennes berättelse som börjar med den stora kärleken och slutar i katastrof. Hennes vänner har dött. Maja är ensam kvar med ilskan och skulden och sorgen.

Störst av allt är så mycket. En skickligt konstruerad och djupt insiktsfull thriller. En knivskarp skildring av samhällets klassklyftor. En berättelse om längtan efter kärlek och bekräftelse och om kärleksrelationens skeva maktbalans. Om en naivt godtrogen vuxenvärld och om vad som händer med ett barn som får bära ett alltför tungt ansvar. Med en slags rasande prosa och utan att för ett ögonblick släppa greppet om läsaren tvingar Malin Persson Giolito oss in i människans och samhällets mörker. Jag är djupt imponerad.

I helgen utsågs boken till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Oj så väl värt.


Susanna Mattsson
Akademibokhandeln / Killbergs Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar