torsdag 15 december 2011

Författarnas julklappstips Del 2

Författarnas boktipskavalkad fortsätter. Idag tips från inte mindre än två Anders, Fager och de la Motte. Håll till godo!

Anders de la Motte:




Brott av Ferdinand von Schirach

Fantastiskt spännande, välskriven och betydligt mer verklighetstrogen än 95 % av allt annat i krim-genren.






Anders Fager:

 Läser egentligen alldeles för lite för att kunna ha någon informerad uppfattning om årets bokskörd, men i alla fall.

Det mest glädjande jag läst i år var George RR Martins A Game of Thrones, som just återutgetts på svenska. Läste den på engelska och den är helt enkelt larvigt bra långa stycken. Fantastiska karaktärer, lysande dialog. Och man kan läsa den även om man som jag har mycket svårt för Tolkienartad, pompös, fantasy.

Det mest förbryllande och lovande av de få böcker jag hunnit läsa är nog annars Frida Edmans De Inneboende. En mörkt, mystisk, sexig och tidvis förvirrande historia åt skräckhållet. Historien skulle behövt lite redigering och regi (Frida Edman driver eget förlag), men den är ändå bra mycket intressantare än många mer välpolerade alster jag läst.

Ska väl också utom tävlan nämna lästidningen Filter som erbjuder smart läsning utan vare sig vänsterpekpinnar eller reklambyråjargong. Och att årets kanske läskigaste läsning har varit Tom Mangold och John Penycates The Tunnels of Cu Chi, från 1985. Boken är något av det mest klaustrofobiska jag läst. Lite som filmen Descent, fast det här har hänt på riktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar