torsdag 17 mars 2011

Pocketnyhet: Lark & Termite


Jayne Anne Phillips är inte direkt någon superproduktiv författare. Sedan de första novellerna publicerades 1976 har hon givit ut ytterligare fem novellsamlingar och fyra romaner. Innan förra årets ”Lark & Termite” kom ut hade det gått tio år sedan senaste boken (”Moderskärlek”). Men oj, vad hennes alster är värda att vänta på!

”Lark & Termite” är berättelsen om syskonen vars namn utgör romanens titel. Termite är gravt funktionshindrad och upplever världen genom färger, former, lukter, ljud… Lark är hans äldre halvsyster som hela tiden finns vid hans sida. Vi följer dem under fyra heta sommardagar i juli 1959. Dagar som bär på stora förändringar.

Berättarperspektivet skiftar mellan de båda syskonen. Men också Termites far, som dör i Koreakriget i samma stund som sonen ser dagens ljus, mostern Nonie, som tagit hand om barnen sedan de var små och Lola, barnens mor, försvunnen sedan länge, får hjälpa till att berätta denna historia om kärlek, svek, lojalitet, liv och död.

Jayne Anne Phillips tecknar historien med små medel och enorm skicklighet. Och långt efter att boken är utläst och handlingen bleknat något i minnet dröjer sig en stämning kvar. En doft och en närvaro. Att författaren gång på gång geniförklaras av entusiastiska recensenter och andra förstå-sig-påare är ingen slump. Det här är högklassigt. En bok som det är en ynnest att få läsa.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar