måndag 5 mars 2012

Criminal vår(ld)

Det ser ut att bli ett bra deckarår i år. Våren har ju börjat starkt med en nionde Harry Hole-bok, Gengångare, och introducerat en spännande ny bekantskap i Robert Kviby och hans debutthriller De Korrupta (Läs Roberts gästblogg här).

Själv är man ju så priviligierad att man redan hunnit läsa både de tu ovan nämnda och en hoper av vårens kommande kioskvältare. Alldeles strax kommer Katarina Wennstams fjärde roman, Svikaren. En skakande historia om våld och intolerans i fotbollsvärlden.


Håll ögonen öppna. Vi kommer inom kort att tävla ut fem exemplar av Katarinas bok på Facebook och här på bloggen.

Den 7:e maj kommer vad både jag och andra bokförståsigpåare misstänker blir årets (för att använda en sliten klyscha) ”Stieg Larsson”. Mycket sannolikt årets bästa kriminalroman. Alexander Söderbergs beroendeframkallande debut Den andalusiske vännen! En mycket spännande thriller! Redan såld till sex miljoner länder för 25 kronor eller möjligtvis tvärtom! Detaljer är inte viktiga! Listen very carefully, I shall tell you this only äuonce!

Sophie Brinkmann - sjuksköterska, änka och ensamstående mor - möter Hector Guzman på avdelningen där hon arbetar. Han ligger inne med en benskada efter att ha blivit påkörd vid ett övergångställe i city. Sophie och Hector finner varandra där och då - och mot sin vilja dras hon till honom på ett vis som hon inte kan värja sig emot.

Men Guzman är något annat än han utger sig att vara, och genom bekantskapen med honom hamnar Sophie mot sin vilja mitt emellan två brottsorganisationer och en grupp utredande poliser. Det som börjat försiktigt eskalerar utom kontroll, och Sophie Brinkmann blir en bricka i ett spel som tar henne bort från allt hon tidigare värdesatt, hållit för sant och trott på.

Mitt i detta dyker en person från hennes förflutna plötsligt upp och hon måste med alla medel skydda sig själv och sin son inför det oundvikliga - att välja sida.
Skulle någon bok kunna trumfa Söderbergs i år så är det förmodligen den som så trevligt dunsade ner i min brevlåda i måndags…

Hur man gör en simpel bokhandlare mycket lycklig. Muchas gracias Piratförlaget!

Den sjätte delen i sviten om Kommissarie Ewert Grens (efter: Odjuret, Box 21, Edward Finnegans upprättelse, Flickan under gatan & Tre sekunder). Visst finns risken att Roslund & Hellström tappat stinget men jag bedömer den som relativt låg. Hör av mig inom kort med domen….


Johan Zillén,
Bokia Center Syd


(Guldstjärna och Göteborgskt hedersmedborgarskap till er som tog Bowiereferensen i rubriken)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar