tisdag 13 mars 2012

"Little Bee" av Chris Cleave


Ibland är det skönt att var först på bollen.

”Först” är då naturligtvis en relativ term när vi pratar om en bok som kom ut i England 2008, sålt i enorma mängder, hyllats av kritiker och nominerats till en uppsjö av litterära priser. Men jag tipsade i alla fall om den här långt innan Inga-Lill Mosander viftade med den Go Kväll!


Sen har Tanta god smak (för det mesta) och helt rätt. Det här är en bok precis alla borde läsa. Gammal som ung. Kort och lång. Läckbergläsare som Dostojevskijkonnässör.

Den har liksom allt. Gripande, spännande, rolig och bildande. Utan att anstränga sig dessutom.

I två år har den nigerianska flickan Little Bee suttit inlåst på en flyktingförläggning utanför London. Tiden har hon ägnat åt att studera engelska och fundera ut olika sätt att ta livet av sig ifall männen som tvingade henne på flykt plötsligt skulle dyka upp. Hon är arton år när hon släpps ut från förläggningen. Vart ska hon ta vägen, utan pengar eller kontakter? Det enda hon har är ett visitkort till en person vid namn Andrew ORourke. Sist hon såg honom var på en strand i Nigeria. Kanske kan han hjälpa henne nu. I en annan del av England försöker den nyblivna änkan Sarah ORourke hitta en ny tillvaro med sin son. Hon tänker mycket på semesterresan till Nigeria för två år sedan som blev början på slutet för hennes familj. Allt förändrades den kvällen på stranden, då de mötte en flicka vid namn Little Bee...

Läs den. Få andra att läsa den. Det här är något mycket speciellt.

Johan Zillén
Bokia Killbergs Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar