lördag 19 maj 2012

Hjärtskärande bra om kärleken till en kattLinda Skugge har inte direkt gjort sig känd för att väja för tunga ämnen i sitt författarskap. Det gör hon inte heller när hon debuterar som barnboksförfattare med briljanta God natt min Katt. Boken handlar om den älskade kattflickan Sebbe och redan på första sidan får vi veta att Sebbe är död. Hon blev bara sex år, fast katter brukar leva mycket, mycket längre än så.

Därefter får vi följa huvudpersonen och hennes katt, från det att Sebbe är en tolv veckor gammal, blyg och vacker kattunge ("Det är något extra fint med dem som är blyga, tycker jag.") fram till det sorgliga slutet. Det är en sex år lång vänskap som innehåller rymningar, kattungar, kärlek och tröst. Varje kväll somnar de tillsammans i sängen. "God natt min katt, brukade jag viska i hennes öra på kvällen när vi skulle sova."

God natt min Katt är en helt underbar bok, som inte blir sämre av Kristina Digmans (som även ligger bakom bilderna i Katt kan-böckerna) fantastiska illustrationer. Som kattägare och -älskare blir jag såklart extra berörd av den här fina, fina historien (och tänker att jag inte ska bli så arg nästa gång stora katten stolt lägger en död ekorre framför kylskåpet, för rätt vad det är de borta, ens kattvänner). Men även icke-kattfrälsta har mycket att hämta i den här historien om kärlek och vänskap. Och för den som någon gång förlorat ett älskat husdjur är det hundra procent igenkänning.

Köp, låna, läs, ge bort! Den här lägger jag direkt till favoritlistan.

Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro

2 kommentarer:

  1. Så fint! Skall genast inhandla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen gör det! Bara sååååå braaaaa! Man gråter en skvätt av allt fint.

      Radera