måndag 29 oktober 2012

Rapport från Istanbul

Så går man omkring i Istanbul, en spännande stad som gärna framhäver att här möts öst och väst. Och nog är det så. Efter en dag med flera besök i moskéer hamnar vi på gågatan i den nyare delen av staden, slinker in i bokhandeln (som faktiskt liknar en Bokia-butik!) och fastnar framför topplistan. För se där, vad ligger etta på boktoppen i Istanbul, om inte den omtalade Femtio nyanser av honom!

Skulle kunna vara "Rapport från vår turkiska filial".

Guideböcker testades flitigt under besöket. För gott folk, i Istanbul är det lätt att hamna vilse. Och inte alla kebabsyltor serverar god mat. Bäst, kom vi fram till, är Time Out. Bra tips, roligt skriven med djupdykningar i sånt som livet i harem. Inte det paradis en del har trott, utan massor med intriger, strypningar med silkestråd och förgiftningar. Och Time Out har dessutom tillförlitliga restaurangtips, testade vi oss fram till.

Bästa Istanbul-lektyren borde förstås vara Orhan Pamuk (som vi tyckte att vi siktade med portfölj i närheten av universitetet - men vi kunde ju inte gärna gå fram och fråga!) Näst bäst måste vara Elif Shafak, som lär vara en populär författarinna i Turkiet. Hennes Bastarden från Istanbul finns i resvänlig pocket och visade sig vara perfekt innan, under och efter resan. Med både humor och allvar väver hon ihop en historia som samlar upp otroligt mycket av historia, mentalitet, mångfalden. Här finns skrockfullheten, sötsakerna, kulturkollisionerna, de skiftande livsstilarna man möter på gatorna, kanske inte så mycket religion, men allvar bland annat i form av folkmordet på armenierna. En öm punkt fortfarande för den turkiska ledningen - Elif Shafak höll på att bli inburad tre år för sin roman.Trivsamt värre var det att följa Agatha Christie i spåren. En översötad Mojito på terrassen på Pera Palace satt fint i hettan, medan solen gick ner (antagligen över mer smogg än på Agathas tid). Men inne på det världskända hotellet, där gästerna från Orientexpressen bodde, såg det ut precis som förr. Tunga möbler och sammetsdraperier. Bara Agatha själv saknades.

Den legendariska deckardamen fanns i alla fall på åtskilliga porträtt inne på järnvägsrestaurangen "Orient Express". Maten var dessutom alldeles förträfflig - ta det aromatiska grillade lammet om ni kommer dit!

Eva Killberg
Bokia Killbergs Ängelholm

1 kommentar:

  1. Intressant att läsa. Var själv i Istanbul i somras och handlade på mig två turkiska böcker (på engelska!) som ännu står olästa. Noterade många svenska deckare också i bokhyllorna.

    SvaraRadera