tisdag 12 mars 2013

Lite grönt i väntan på utomhusvåren

Så har våren kommit (till hyllan). Ute är det kallt som attan men det gör ju inget när man behärskar tekniken att dra sig undan till en annan värld. Det vill säga om man är läskunnig, vilket jag lyckligtvis blivit med åren.

Det fina med trädgårdssäsongen i bokhandeln är att man redan från början får ta del av skörden från förlagens gedigna arbete och först ut är två böcker från en ny serie på Ica bokförlag. Så här skriver förlaget på sin hemsida:

Den nya bokserien Gröna Fingrar visar att vem som helst med enkla medel kan skapa en lustfylld trädgård. Varje bok behandlar ett begränsat ämne. De två första böckerna, Beskära träd och buskar samt Växthus och uterum, följs våren 2014 av Odla i pallkrage samt Perenner. Gemensamt för alla titlarna är att basfakta kombineras med idérikedom och vackra bilder som förstärker känslan av att alla som vill kan få gröna fingrar och förverkliga sina trädgårdsdrömmar.”


I båda böckerna är det just grunden av praktisk och pedagogisk basfakta som är den största behållningen och det gör de till perfekta presenter till en nybliven trädgårds- eller växthusägare.

Ofta är de gröna böckerna antingen utpräglat praktiska som ovan nämnda böcker eller så är de mer inriktade på att inspirera. De senare passar i stort sett alla de där i bekantskapskretsen som redan kan allt och har allt och som bara behöver lite inspiration!


”Tänk att kunna plocka en solvarm doftande citron hemma i trädgården”

Camilla Arvidsson, författaren till Citrusdrömmar, har i denna härliga lilla bok fångat känslan av medelhavsklimatet. Med utgångspunkt i naturen och odlingar på Mallorca ger hon tips på hur vi här hemma i kalla Sverige kan återskapa en liten del av paradiset. Det är en vacker men också användbar bok som kanske framförallt ger hopp om att det ska gå att få plocka en solvarm, doftande citron här också, om än det kanske inte blir så många fler.”Skapa en egen grön oas som du kan njuta av året runt!” 
För den som inte har något behov av extravaganta medhavsfasoner utan bara vill ha en fantastisk klimatanpassad trädgård bjuder Dina drömmars gröna trädgård på riktigt trevlig läsning. Författaren Carina Bergius har åkt på upptäcksfärd bland några av landets schysstare trädgårdar och vi får följa med på en inspirerande resa. Bästa trädgårdscitatet står intervjuade Heidi Palmgren för ”Det finns inga gröna fingrar. Jag har inga gröna fingrar. Det enda jag har är ett skitigt pekfinger. Det kör jag ner i jorden. Är det blött så vattnar jag inte.”Svårare än så är det väl oftast inte, men om i fall att du vill ha en heltäckande, tillgänglig, säsongsupplagd, steg för steg handbok är Handbok för din trädgård klockren!   ”Tajming betyder mycket i trädgårdsammanhang”

Susanna Hultin är hortonom och har synts i en rad böcker, magasin, och trädgårdsprogram. Hon är alltså ett fullfjädrat proffs som nu satt ihop en säsongsbunden trädgårdsguide med handfasta tips och råd. Ett måste för alla som idag använder sig av det tidskrävande googlandet för att ta reda på när och hur ”det där” skulle beskäras eller rensas, sås, planteras om och så vidare. Tänk vad skönt att inte behöva dubbelkontrollera med tre fyra sidor som alla säger olika saker bara för att till slut behöva chansa på nåt sorts medelresultat som du ändå kommer att ångra när du framåt kvällen kollar ytterligare en sida som säger tvärtemot de tidigare.


Jag säger bara, köp en bok och spara tid och energi som du kan använda ute i friska luften istället!

Joachim von Trampe
Bokia Killbergs Kristianstad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar