fredag 8 mars 2013

Otroligt men sant : "New Delhi - Borås"

Ibland känns det som himla skönt att byta onda avsikter och mord mot en riktig kärlekssaga. Jo, de finns - pau rigtiht.

New Dehli - Borås är en sådan osannolik men sann historia. Journalisten Per J Andersson har skrivit den rörande historien om indiske Pikej som cyklade(!) till sin kärlek Lotta i Sverige.
Man blir nästan skrockfull av berättelsen. Den nyfödde Pikej hade blivit spådd att han skulle gifta sig med en flicka som alls inte var från byn eller trakten, som var född i Oxens tecken, och som ägde djungel.

Lotta från Borås, å sin sida, åkte till London som ung och vurmade för Indien. Tog sig så småningom dit - och se, där fanns en porträttmålare som kallades Pikej. Som ni förstår - Lotta föddes i Oxens tecken och hennes familj ägde skog i Sverige. Och så sade det - Klick!

Det är riktigt mycket Indien i boken, med Pikejs bakgrund som lågkastfödd. Han som inte ens fick sitta med i klassrummet eller äta tillsammans med de andra eleverna för brahminerna, han som egentligen inte hade någon framtid i Indien, tog sig ändå både upp och fick minsann teckna porträtt av både president och Indira Gandhi. (Det finns bildbevis i boken, om det nu låter helt otroligt.)

Men det var till Lotta han ville. Och på en begagnad cykel gav han sig iväg, utan att ens veta var Sverige låg.
En vansklig resa - men medmänniskor längs vägen, tillförsikt och uthållighet gjorde det möjligt för Pikej att komma fram till Borås!

Läs och mys!

Eva Killberg
Bokia Killbergs Ängelholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar