onsdag 1 juni 2016

Boklslukarvarning – Mr Darcy anno 2013

Det fanns visst ett omslag till. Vilket föredrar ni?

Alltså nej, Eligible, Curtis Sittenfelds version av Stolthet och fördom, slår inte Austens original. Men det var det väl å andra sidan ingen som hade förväntat sig. För alla oss Darcy-nördar som likt utsvultna hundar kastar oss över varenda ny spinoff (allt som oftast med besvikelse som resultat) har den ändå allt. Romantik, humor, rapp dialog, skarpsinne och socialt patos. Jag sträckläste (verkligen sträckläste) och njöt varenda sekund.

Intrigmässigt är Sittenfeld originalet trogen även om hon såklart gjort en del moderniseringar. Lizzie och Jane är yrkesarbetande (Lizzie på ett månadsmagasin för kvinnor, Jane som yogalärare), men det är å andra sidan inte deras ohängda småsystrar som bor kvar i familjehemmet och lever på föräldrarnas sinande tillgångar. Darcy är hängiven hjärnkirurg och Bingley en något mer oinspirerad läkare av rik familj som varit med i dokusåpan Eligible, en variant av Bachelor, utan att finnas sitt hjärtas utvalda. Våra hjältinnor får också både hångla och ha sex före äktenskapet (hur ljuvligt är inte det för den som suktande väser "meeeeer" vid den kyska slutkyssen i BBC-versionen av Stolthet och fördom?). Och Mr Darcy - jodå, han får klart godkänt. Struttig så det förslår i inledningen, men vi vet ju hur det går...
Det enda som känns något otidsenligt är Mrs Bennets besatthet av att döttrarna ska gifta sig, och gifta sig rikt. Jag menar, vem bryr sig idag?

Hur var det då med den där chick litfaktorn som jag gnällde om härförleden? (För er som inte vet det vill jag bara tillägga att jag läst i princip allt av Marian Keyes och uppskattat det mesta, så ingen skugga ska egentligen falla över genren...) Med facit i hand så är det här, till skillnad från Sittenfelds tidigare produktion, faktiskt klassisk chick lit. Men vad gör det när den serveras med formuleringar av typen: "Even before Willie replied, Liz felt the loneliness of having confided something true to a person who didn't care" och det redan mycket omskrivna hatsex-förslaget? Ingenting är svaret. Det gör absolut ingenting.

Jag kan inte tänka mig en bättre författare att axla Austens mantel än Curtis Sittenfeld. Hennes krasst iakttagande öga är oslagbart för den här typen av historia. Och det känns också som att hon har njutit hela vägen under skrivprocessen. Både text som läsning är extremt lustfylld (inte som i Fifty shades då alltså, den som är ute efter erotik har inte mycket att hämta, trots att boken är betydligt mer okysk än originalet). Vardagssvärtan från författarens tidigare alter saknas till stor del, och man behöver antagligen vara Stolthet och fördom-frälst eller åtminstone införstådd med originalets handling för att boken ska hålla hela vägen. Är du det är det dock alldeles, alldeles underbar underhållning och en av de absolut bästa moderna versionerna av en älskad klassiker.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar