torsdag 4 april 2013

Alltings slut. Igen.

Ach so!
Då har jag äntligen betat av Justin Cronins The Twelve (sv. De första tolv utk. i maj), den av mig och många andra hett efterlängtade uppföljaren till The Passage (Flickan från ingenstans).Köpte den redan i julas, men har likt en schizofren ekkorre sparat den hela långa vintern för att kunna avnjuta den till vårens första värme.
Var det värt den två-åriga väntan?
Ja. Jo. Visst var det det.
Även om jag inte blir riktig lika blåst iväg som av den första så är även detta ett imponerande romanbygge. Ett episkt sådant.

”Den stora katastrofen ledde till en ny värld. I ruinerna av den gamla försöker de som inte smittats överleva, ständigt jagade av mänsklighetens nya härskare. 

Läkaren Lila är gravid och försöker förbereda sig för sitt barns födsel. Kittridge försökte stoppa de infekterade, men misslyckades och är på flykt. Tonåringen April är ansvarig för sin lillebror i en karg och skoningslös värld.

Hundra år senare kämpar Amy och hennes kamrater för mänsklighetens räddning. Men reglerna har ändrats och fienden utvecklats. Alla som försöker störta De första tolv kommer att få betala ett högt pris.”

Boken lider lite av mellanaktssyndromet.
Tänk Rymdimperiet slår tillbaka eller Sagan om de två tornen.
Ingen början, inget slut.
Även om Cronin i den här boken går tillbaka till tiden före apokalypsen, för att berätta andra, och fler, karaktärers back-stories, så vet vi vad som kommer hända och vart det leder.

Och även om Cronin inleder boken med ”From the Writings of the First Recorder – The Book of Twelves”, en bibelliknande redovisning av händelserna I den första, så kommer jag rätt ofta på mig själv att tänka “Vem fanken var det nu igen? Hur passar hen in i historien?”.
Den första delen var ett mastodontverk på över 900 sidor och alla detaljer är väl inte helt knivskarpa i skallen efter två år.
(Tips. Längst bak i boken finns även en ”Dramatis Personae”, en liten rollista som hjälp på traven.

Men detta, och några lite överdrivet, amerikanskt religiösa trådar bitvis, oavsett så är det en höjdare.
En av årets stora läsupplevelser.
Sätt den i handen på alla rysar-, skräck- och fantasyfans. De kommer älska den.

(Del tre, The City of Mirrors, är planerad för utgivning i USA 2014)

Johan Zillén
Bokia Killbergs Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar