onsdag 17 augusti 2016

Bara vara vänner


”Liv bor med sin man Martin och sina 14-åriga tvillingdöttrar i en skånsk villaidyll. De kämpiga småbarnsåren är över och hon trivs med sitt arbete som lärare. Hon mår bra nu.
Så får hon en ny granne i huset mittemot. Det visar sig vara Malena, Livs ungdomsvän. Det har gått många år sedan de sågs, många år sedan Julian. Liv har lagt det bakom sig, hon är starkare nu, vuxnare.
Men trots att Liv försöker hålla avståndet förvandlas hon på nytt till en fluga som sprattlar i Malenas nät. Snart har den trygga vardagen fallit i bitar och det finns ingenstans dit Liv kan fly. Grannarna i kvarteret börjar undvika henne, i arbetet på skolan är hon på väg att tappa fotfästet och hon vet inte ens om hon kan lita på sin egen man.”


Bjärredsförfattaren Petra Holsts nyutkomna roman Bländad är en riktig jädra bladvändare!

Jag läste den i en sittning, med endast paus för stekt kaviarmacka med ägg till lunch, under en regnig augustieftermiddag.
Det är en berättelse som suger in dig och vägrar släppa taget.
Klart mer obehaglig än många thrillers jag läst det senaste året. Förmodligen för att den går att relatera till på ett personligt plan, till skillnad från de flesta historier om norska seriemördare eller briljanta-men-alkoholiserade kriminalkommissarier.

De flesta av oss har nog haft en vän med drag av Malena.
Manipulativ, beräknande, känslokall och egoistisk.
Förhoppningsvis inte lika fullt ut psykotisk som hon dock …

På tal om bladvändare. Varför, undrar jag, finns det ingen bestseller-författare som heter Paige Turner? Det vore ju det perfekta namnet för någon som vill hamna längst upp på topplistorna.
Det kanske vore en passande pseudonym för Petra Holst om Bländad blir utgiven på den engelskspråkiga marknaden? Varsågod. Den bjuder jag på.

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar