lördag 25 juni 2016

Roxane!


Att jag inte läste Roxane Gays Bad Feminist direkt när den kom ut skyller jag på Caitlin Moran. Som ni vet var jag inget fan av hennes Konsten att vara kvinna, och jag förutsatte att Bad feminist skulle vara något liknande. Jag skyller också på min egen hybris. Sturskt hade jag fått för mig att jag som hängiven feminist sedan tjugoårsåldern med ett rejält antal poäng genusvetenskap i bagaget redan visste vad det skulle stå. Men sedan gjorde det utmärkta Babel-inslaget mig nyfiken. Jag läste (lyssnade), och förstod att jag haft fel. Jag hade nämligen ingen aning om vilken skarp tänkare och briljant skribent Roxane Gay är. Men nu vet jag. Åh, vad jag vet!

Det spelar ingen roll om hon skriver om sin kärlek till scrabble, sexistiska hiphoptexter som man inte kan låta bli att skaka rumpa till, Hungerspelen, bantningsläger eller mörka, mörka texter om våldtäkt. Allt hennes penna rör vid blir till guld. Iakttagelseförmågan. Lättheten i språket. Humorn. Allvaret. Allt finns här. Som älskare av såväl genusteori som populärkultur är det en fröjd att läsa om gamla hjältinnor som Judith Butler i samma bok som avhandlar Tvillingarna på Sweet Valley High (ni som läst, ni vet...). Och det bästa av allt - den får mig att vilja skriva och tänka själv! Sådär stort och smart som man inte är säker på att man kan. Roxane får tanken att lyfta.

Min enda invändning är att Bad feminist, precis som alla essäsamlingar, innehåller ett visst mått av upprepning. Samma tankefigurer återkommer i flera av kapitlen. Det är egentligen inget stort problem och jag gissar att det beror på att texterna tidigare är publicerade i olika sammanhang. Kanske kunde avhjälpts en smula med annan disposition. Utöver det är det fläckfritt.

Eller vänta, jag har förresten en invändning till. Det har kommit till min kännedom att Roxane Gay inte gillar katter. En sådan karaktärsbrist är ingenting man tar lätt på där jag kommer ifrån (galna kattantslandet). Att jag inte tycker att det gör något är ett tecken på hur mycket jag älskar henne. Även solen har sina fläckar.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar