onsdag 21 december 2016

Best of 2016 - Thriller / Skräck / Fantasy

Ja, här kommer min andra topplista! Och som ni kommer att märka är uppdelningen lite krystad. Flera av böckerna hade lika gärna kunnat passera som romaner, men hey – jag har läst så mycket och så bra i år, och nu vill jag tipsa er, så nu gör vi såhär. Okej?


Girls on fire av Robin Wasserman – Tillsammans med Flickorna den bästa av alla de romaner om unga kvinnors vänskapsrelationer jag läst i år. En kolsvart historia om tiden mellan barndom och vuxenliv, om musik och destruktiv kärlek och småstadstristess och längtan efter något större och mer meningsfullt. Helt galet bra.
The fever – En mystisk feber drabbar skolans flickor. Var kommer den ifrån och vems är felet? Skolan och samhället drabbas av panik medan flicka efter flicka insjuknar. Av Megan Abbott, som också skrivit utmärkta Om du vågar. Recensioner här och här.

Störst av allt – Malin Persson Giolitos rättegångsdrama fick pris av Svenska deckarakademin för årets bästa svenska deckare och jag håller med dem. Den är lysande. Boken tar ett grepp om flera av vårt samhälles smärtpunkter. Ambitiös utan att för en sekund bli långrandig eller föreläsande. Recension här.

Daisy i kedjor – Sharon Bolton levererar ännu en grym, fristående kriminalroman medan vi väntar på nästa Lacey Flint. En charmig seriemördare anlitar en hemlighetsfull advokat för att pröva fallet. Låter det lökigt? Det är det. Lite. Men samtidigt grymt underhållande! Recension här.Den mörkaste hemligheten – Efter mellanboken Huset som Gud glömde (nej, så hette den ju inte, Granne med döden hette den) är Alex Marwood tillbaka med full kraft i denna psykologiska thriller om ett försvunnet barn, mörka (just det) hemligheter och sanningens pris. Recension här.

Bränd Himmel – Gilly Macmillan kvalade direkt in som ny deckarfavorit efter att jag läst denna historia om ett försvunnet barn (ja, ännu ett). För tankarna till såväl Sharon Bolton som Belinda Bauer och Peter Robinson (när han var bra). Ser fram emot att läsa nya The perfect girl. Recension här.

Illyria – Som en snöglob känns denna kortroman av Elizabeth Hand. En passionerad kärlekshistoria, starring Konsten, med en alldeles egen ton, magi och passion. Att läsa den är som att stiga upp en tidig vintermorgon när världen sover, men alla väsen är vakna. Recension här.The Magician's land – I den avslutande delen av The magicians-trilogin är Lev Grossman tillbaka i samma goda form som i ettan. Torr trollkarlshumor och Narnia-spinoffs har aldrig varit bättre. Läs böckerna istället för att se HBO:s halvtaffliga serie.

Generation Loss – Elizabeth Hand igen. 2016 var året då jag stiftade bekantskap med Cass Neary, en trasig rockfotograf på dekis och nytt hopp för thrillergenren. Linda Skugges förlag Constant Reader gör välgärningen att ge ut böckerna på svenska. Recension här.

100 hemskaste – Självklart måste den här boken finnas med på listan. Inte bara är det en vansinnigt underhållande kärleksförklaring till skräckgenren, det är också 100 (minst!) fantastiska boktips. Kulturgärning, Helena Dahlgren. Kulturgärning.

Susanna Mattsson
Killbergs / Akademibokhandeln Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar