måndag 23 januari 2017

En bror att dö för

Anders Roslund är ännu en gång på rymmen från skrivarpartnern Börge Hellström! Återigen har han slagit sig ihop med manusförfattaren Stefan Thunberg, för uppföljaren till deras prisvinnande debutroman ”Björndansen”.

Leo torkar bort blodet i hallen. Han är fjorton år och städar upp efter sin pappa för sista gången. De är ensamma nu. Det är han som ska ta hand om sina yngre bröder medan pappa sitter i häktet och mamma ligger på sjukhus. Och han vet hur. Han ska maskera sig och begå sin första kupp.
Flera år senare öppnas fängelsegrindarna och han släpps ut i frihet efter en serie extremt våldsamma bankrån. Och han har ett enda mål – han ska begå det perfekta brottet och ta tillbaka det som inte finns, pengarna som samhället glömde bort.
Den här gången ska han inte blanda in sina bröder, inte lämna spår som leder tillbaka. Men plötsligt händer det som inte får hända. Misstaget som bjuder in kriminalkommissarie John Broncks och som ändrar spelreglerna – drar du in min bror, drar jag in din bror.”

Där ”Björndansen” var till stora delar en sann historia om Thunbergs äldre bröder (Militärligan), och deras horribla familjehistoria, så är ”En bror att dö för” en fiktiv kriminalroman om samma karaktärer.
Ett modigt grepp, då mycket av den förra romanens styrka låg i relationsdramat mellan far och söner, far och mor, bror och bror.
Men det funkar. Funkar mycket bra.
”En bror att dö för”, kan läsas både som sequel och prequel till sin föregångare. Vi får mer av barnens hårda uppväxt, ett fönster in i hur man redan som barn dras in i kriminalitet, och en faktiskt mer intensiv och brutal spänningshistoria än i den förra.

                               

 
En mycket bra start på spänningsåret 2017!

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar