onsdag 20 september 2017

Justin Cronins "Spegelstaden", äntligen på svenska!



En spillra av mänskligheten har överlevt den stora epidemin och klarat sig undan viralernas intåg De få överlevande människorna har nu bott på en skyddad plats i Texas i tjugo års tid och hunnit föröka sig och blivit några tusen.

Efter att De första tolvs skräckvälde har störtats och de viraler som tillhörde dem tillintetgjorts lever människorna i tron att viralerna utrotats och de börjar så småningom flytta från sitt säkra muromgärdade område och breda ut sig över landet. Men det finns viraler kvar som håller sig gömda och bidar sin tid. Och fadern till De första tolv, Fanning, Noll kallad, har också överlevt. Hans raseri kan endast kväsas den dag då han kan förgöra Amy, Flickan från ingenstans, i ett sista slag mot mänskligheten.

Amy har även hon smittats men vet att hon utsetts till att möta Noll i slaget mellan människorna och viralerna och hon förbereder sig nu på att utmana honom."



Så har vi då, med "Spegelstaden", nått slutet på den sex år långa, apokalyptiska resa som Justin Cronin tagit med oss på.
(Läs mina texter om delarna ett och två här
och här .)
Visst är det lite bitterljuvt?
Här har man gått i nästan fyra år och längtat efter finalen, och så har boken oskicket att bara ta slut efter en veckas läsning!

Det börjar bra. Riktigt bra.
Det har gått nästan tjugo år sedan händelserna i De första tolv. Viralerna förefaller vara endast ett mörkt minne, och människan är åter längst upp i näringskedjan. Man börjar komma ut från de murar bakom vilka man hållit sig i alla dessa år. Men är faran verkligen över?
Duh. Naturligtvis inte.
Då hade det ju inte blivit mycket till bok, eller hur?

Bara åttio sidor in tar boken dock en oväntad, och faktiskt ovälkommen, vändning.
Jag får nästan intrycket av att Cronin jobbat på en annan historia som han helt oblygt klämt in här av någon anledning. En historia som håller på i nästan 80 sidor!
Men när det sidospåret väl stängts är vi tillbaka på rälsen igen.

Det är mäktigt. Episkt. Magnum Opus-ish.

Och vi får ett slut. Ett riktigt slut. Inte alltid något man kan vara säker på nuförtiden …

Oavsett de invändningar jag har haft under svitens gång så blir helhetsbetyget mycket högt.
Det har nog aldrig skrivits en bättre dystopisk skräckberättelse.
Är du en skräck- eller fantasyälskare måste du kasta dig in i den här världen.
Nu.

And thank you for telling the story Justin.

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd



Författaren Justin Cronin på inspelningen tillsammans med "Amy".

p.s  Sedan jag skrev den här texten, efter att ha läst boken på engelska förra sommaren, har det även blivit klart att FOX och Alien-regissören Ridley Scott gör TV-serie av hela konkarongen. Inspelning på gång. Premiär under 2018. Tummar hållna.
Läs mer här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar