fredag 1 september 2017

Annabelle

"En varm sommarnatt försvinner sjuttonåriga Annabelle från det lilla samhället Gullspång, på gränsen mellan Västergötland och Värmland. Hennes föräldrar är utom sig av oro, lokalpolisen står handfallen och Missing people letar förgäves.

Kriminalinspektör Charlie Lager skickas dit tillsammans med sin kollega. Hon är utredare vid Nationella operativa avdelningen, en skicklig polis som i arbetet funnit de rutiner som hennes kaotiska inre behöver. Hon värjer sig, vill inte åka, men gör till slut som alltid: följer order. Det blir en resa bakåt i tiden. Hon tvingas återvända till platsen hon lämnade när hon var fjorton, ett förflutet och en barndom som hon gjort sitt bästa för att fly från."

Lina Bengtsdotters kriminalroman "Annabelle" plockade - välförtjänt - hem debutantpriset på årets upplaga av CrimeTime Gotland.
Utöver den välkonstruerade spänningsintrigen finns även en fin skildring av det lilla landsortssamhället som huvudpersonen dock gärna sluppit se igen.

Det är lite av det klassiska återvändartemat som vi läst i t.ex. Peter Mays Lewistrilogi, Gillans Flynns "Vassa föremål" eller i förra årets "Slutet på sommaren" av Anders de la Motte.
Att detta är Bengtsdotters första roman märks inte av alls. "Annabelle" är en mycket skickligt uppbyggd berättelse som lyckas hålla dramatiken hög rakt igenom utan blodorgier, chockeffekter eller tre sidor långa cliff-hangerkapitel ...

Min favorit bland årets svenska kriminalare hittills.

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar