torsdag 2 januari 2020

Soffpotatis & Chill (Årets bästa TV-serier)

Unbelievable  (Netflix)
Tveklöst årets starkaste crime-drama. Baserad på en sann historia om en serievåldtäktsman i Washington och Colorado, och om en poliskår som väljer att misstro lägga skulden på offret. Starkt. Jobbigt bitvis. Men oumbärlig TV.Watchmen (HBO Nordic)
En serie som kan ses om man bara sett, den lite sådäriga, filmversionen av Alan Moores klassiska graphic novel - men som funkar markant bättre om man läst den (en väldigt väsentlig plot-point ändrades från bok till film, här följer serien på originalstoryn.)
Min fru var först: "Åhnej, inte en superhjälte-serie till!", men föll pladask efter bara ett avsnitt. Fantastiskt skådespeleri, magnifikt manus och supersnyggt producerat.
HBOs största succé i år, både i tittarsiffror och kritikerhyllningar!
Veep Final Season (HBO Nordic)
Vad får man om man korsar West Wing med Curb Your Enthusiasm och kryddar med de grövsta svordomar som någonsin uttalats i en TV-serie? Jo, historiens bästa sitcom. Sista säsongen av Veep tonar inte ner något. Höjer snarare ambitionsnivån! Fantastisk!
Får ofta pausa pga skrattkramp!Good Omens (Prime Video)
Terry Pratchetts och Neil Gaimans underbara bok "Goda Omen" har varit på väg att bli både film och TV-serie flera gånger förut utan framgång. Neil lovade dock Terry på hans dödsbädd att han skulle få den gjord. Så han gjorde den själv!
Underbara insatser av David Tennant och Michael Sheen som demonen Crowley och ängeln Aziraphel. Kanske det sötaste paret i Fantasy-genrens historia. :-) Missa inte!Chernobyl (HBO Nordic)
Ja, den är precis så bra som alla kritiker/grannar/polare/föräldrar säger.
Tungt (inte helt oväntat kanske, om rysk kärnkraftskatastrof), men inte tråkig i en sekund!Succession s.2  (HBO Nordic)
När House of Cards kollapsade in på sig själv efter säsong 2 började jakten på nästa stora serie om intriger i de mäktigas korridorer. Billions plockade upp handsken först, men har börjat tappa ånga nu. Succession, däremot, blir bara bättre och bättre! Säsong två om mäktiga mediafamiljen Roy är bland det bästa jag sett i genren.What We Do In The Shadows (HBO Nordic)
Jemaine Clement (från Flight of the Conchords) och filmregissören Taika Waitits film med samma namn från 2014 var så fruktansvärt rolig att inte allt fick plats! Perfekt då att denna spin-off på samma tema (Hemma Hos-dokumentär med Vampyrer) är i stort sett lika rolig! After Life (Netflix)
Ricky Gervais serie om mannen som förlorat sitt livs kärlek, och nu går genom livet lite i en osympatisk dvala, är så perfekt att jag nästan blir lite sur över att han bestämt sig för att göra en säsong 2. Varför? (OBS. Kommer att se den ändå ...)Years & Years (HBO Nordic)
Som Black Mirror med humor! Emma Thompson utmärkt i bi-rollen som populistisk politiker, men denna nära Sci-Fi-serie (utspelar sig från 2019 till 2034) handlar huvudsakligen om familjen Lyons öden och umbäranden i en värld skakad av krig, miljöförstöring och kraschade ekonomier. Gripande, rolig, tänkvärd och läskig.When They See US (Netflix)
Skakande om de unga svarta män som 1989 falskeligen anklagades för en våldtäkt i Central Park, NYC. Gripande om ett av USAs största justitiemord.Bubblarna:Billions (Showtime)
Fortfarande absolut sevärd. Men nog var det roligare när Axe och Chuck stångades med varandra istället för andra bifigurer?
Dead to Me (Netflix)
Svårplacerad drama-komedi-thriller-blandning. Korta, mycket underhållade avsnitt, som lyfts rejält av starka insatser av Christina Applegate och Linda Cardellini.
The Umbrella Academy (Netflix)
Historiens kanske knäppaste superhjälte-serie. Totalt bananas, men underhållande.
Doom Patrol (DC Universe)
Ja, förutom denna då. En superhjälte-serie så knäpp att den får tex Umbrella Academy att kännas lika Svensson som  Rederiet ....
Escape at Dannemorra (HBO Nordic)
Spännande fängelseflyktdrama av Ben Stiller, med utmärkta skådisinsatser av Del Toro, Arquette och Dano.
Dips (SVT Play)
Lika delar Veep och Svenska Nyheter, Jesper Rönndahls och Marie Agerhälls doku-humorserie i svensk diplomatmiljö förtjänar soklart mer uppmärksamhet än den fått.

En extra shout-out även till serierna Mindhunter (Netflix) och Fleabag (Amazon), som ju inte var nya för i år, men som vi fick tid/lust att titta på först nu. Suveräna bägge två!

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd (Bok- och TV-orakel)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar