måndag 26 september 2011

Bok & Bibliotek i Göteborg 2011 - En fältrapport

Bokmässan, torsdag den 22:a sept. Åter i detta Mecka för bokhandlare, förlagslakejer, bibliotikarier och allsköns litteraturnördar. Torsdagen är branschdagen, så det är bara näst intill outhärdligt mycket folk. Jag gjorde misstaget att gå på en lördag för många år sedan. Det gör jag aldrig om….


Bokmässans kanske längsta signeringskö var nog den framför Hollywoodfrun Maria Montazamis bord (med Ulf Lundell som stark utmanare). Eftersom Maria var vänlig nog att byta ett par ord med varje person i kön så hann hon tyvärr bara med att signera sju böcker….

Anders de la Motte, som utsågs till Årets Debutant 2010 av Svenska Deckarakademin, återvänder nu med uppföljaren till ”[geim]”, ”[buzz]”. Anders håller för närvarande på att äta upp sig lite, odla skägg och köpa en väst med väldigt många fickor. Vad som i deckarförfattarfältet kallas för att uppnå ”GW-pondus”.


Glad och lycklig. Pia Printz, förläggare på Printz Publishing, med den bok som gjorde henne till multi-multimiljonär i höger hand och den som kommer göra henne Von Anka-rik i den vänstra.


Skräckmysfarbror Anders Fager må se snäll och beskedlig ut på bild, men bakom fasaden dunkar ett ruttet, svart hjärta vars törst för blod, inälvor och ond bråd död kan mäta sig med Vlad Pålspetsarens.
Anders är tillgänglig för barnkalas.


Skräckdrottningen från Saxtorp, Caroline Jensen, aktuell med rysaren ”Vargsläkte” - en mycket läsvärd rysarroman som utspelar sig i en sömnig skånsk kuststad - och hennes förläggare Anna Lindvall (även författare till boken ”Cancerkarusellen”). Aah-oooh, Werewolves of Gothenburg!


Bosse ”Bildoktorn” Andersson har bytt fokus från bilreparationer till Whisky. Jag misstänker att detta pågått under en längre tid, för sist jag lämnade in min Suzuki Grand Vitara på reparation hos honom var det uppenbart att han druckit under servicen. Fläktremmen var intrasslad i avgasröret och han hade monterat tillbaka ratten uppochner. Ta’t lugnt med spånken Bosse!


Kåsören, bloggaren, TV & Radiopersonligheten och (snart) romandebutanten Kalle Lind spanar i fjärran efter framtida succér. Liza Marklund spejar, udda nog, efter sin svunna storhetstid i samma riktning….


Kim Kimselius, Ungdomsförfattare Extraordinaire, med sitt senaste alster. Kim är en av rikets flitigaste boksignerare. Kanske endast slagen av kungen själv, Björn Hellberg.


Thomas Eriksson, en klar kandidat till Svenska Deckarakademins debutantpris i år, poserar nöjt framför sin thriller ”Bländverk”. En mycket sympatisk och rolig ny bekantskap (och det säger jag inte bara för att han snart gästbloggar här på Bokboxen)!


Johan Theorin kan tyckas se lite ledsen ut. Kanske beror det på att Ölands Turistråd fått honom avvisad från ön eftersom hans böcker skrämde iväg turisterna. Johan, som saknar sitt hus och sin familj, har gått dem till mötes genom att förlägga sin nya rysare till västkusten istället. Det är hemskt hur myndigheterna kan behandla stackars oskyldiga författare egentligen! Någon borde starta en protestlista eller en Facebookgrupp eller nåt!


Dagen börjar närma sig sitt slut. Precis när jag är på väg till bilen för att bege mig hem till Skåne springer jag in i mina gamla gymnasiepolare Herta, Mario och Peter (vi gjorde Nya Elementars skoltidning tillsammans 1989-1991). De ber mig att delta i manifestationen för Dawit Isaak och naturligtvis ställer jag upp för en sådan god sak. http://www.freedawit.com/


Känn ingen sorg för mig Göteborg. Vi syns igen 2012!

Johan Zillén
Bokia Killbergs Center Syd

1 kommentar:

  1. Jag tycker att den näst sista bilden är den helt klart bästa! Vilka polare! Men han på fjärde bilden från slutet - har han rökt på, eller...?

    SvaraRadera