måndag 16 januari 2012

Klassikern: "Brideshead Revisited" - igen


Tillbringade helgen tillsammans med en kär gammal vän, tv-filmatiseringen av Brideshead Revisited (En förlorad värld) med Anthony Andrews och Jeremy Irons från 1981. För vilken gång i ordningen vet jag inte. Den här fantastiska historien om klass, religion, kärlek och existensen blir aldrig gammal, och för en gångs skull är filmatisering minst lika fenomenal som boken (men strunta för all del i nyinspelningen som kom för ett par år sedan, den har inget att tillföra).

Handlingen kretsar kring Charles Ryder, som under sin studietid i Oxford lär känna den charmige och excentriske Sebastian Flyte. Förförd av Sebastian och hans familj dras Charles in i livet kring Brideshead, familjens gods. Jag har en vän som hävdar att historien är så torr att det krävs extra fet hudlotion för att läsa eller titta på den, men låt er inte luras. Det här är alldeles, alldeles underbart hela vägen.

Fler än jag hyser uppenbarligen en kärlek till boken/serien på gränsen till besatthet. Titta här vad jag hittade när jag letade efter ett klipp att illustrera inlägget med. Gränsar ju till helgerån, men jag kan inte låta bli att dela med mig av galenskapen Beskrivningen lyder : "visual love poem for the doomed love between Charles and Sebastian". Ojojoj.


Förresten har Pengiun precis givit ut de avslutande delarna i en nyutgåva av Evelyn Waughs samlade verk. Dags att röja lite plats i bokhyllan igen.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

6 kommentarer:

 1. Med tanke på min bögboks-fas låter det här som något givet. Tack för tipset! :)

  SvaraRadera
 2. Ja givet! Och se till att se den gamla Merchant Ivory-filmen "Maurice" när du ändå är igång :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läser Brideshead just nu. Gillar hittills, hade till och med knasiga drömmar om Sebastian som mördare. Teddybjörnen är skräckfilmsmaterial, I tell ya.
   Uppskrivet!

   Radera
 3. Underbart! Men, stackars gamla Aloysius. Skräckfilmsmaterial? Denna fina nalle?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag får läskiga vibbar ;)
   Recension utlagd på min blogg idag om du är intresserad. http://www.book-sessed.blogspot.com/

   Radera
  2. Klart jag är intresserad :)

   Radera