fredag 22 mars 2013

Bokhandlarna svarar: Vilken bok vill du se filmatiserad? (del 1)

När Johan fick veckans bokhandlarfråga, rann inspirationen till. Så mycket att han får en alldeles egen slot nedan. Resterande bokhandlare lovar att svara inom kort...

Det är en svår fråga. Att se någon av sina favoriter gå från bladet till bioduken kan vara en traumatiserande upplevelse.

När Jamie Delanos/Garth Ennis underbare anti-hjälte John Constantine (Hellblazer) tog steget över förvandlades han, av någon konstig anledning , från en blond, fyrtioårig britt till… mörkhårig, amerikan… och Keanu Reeves…?


Och, visst, även om filmen var bitvis underhållande - Cool Tilda Swinton som galne ängels Gabriel och komiskt överspelande Peter Stormare som Lucifer – så var den så långt från den fantastiska förlagan (Dangerous Habits) att serienördar världen över blev lite ledsna i ögat.


Liftarens Guide till Galaxen. Detta humoristiska mästerverk. Torde väl kunna bli en fantastisk film? (Faktum är ju att historien var radiopjäs innan den blev bok. Och har gjorts till både TV-serie och grafisk roman tidigare). Men näh. Trots att Douglas Adams själv jobbade med manuset i åratal, före sin död alltså, bidde det bara en kalkon av episka mått.

 Man glömde helt enkelt bort att det skulle vara roligt. Konstigt nog.

Problemet kanske är att många böcker helt enkelt är för svåra att klämma in i långfilmsformatet? Sagan om Ringen funkade ju, men så fick den ju tre hela mastodontrullar på sig också.

(Andra lyckade filmatiseringar av favoriter: Cormac McCarthys Vägen, Neil Gaimans Coraline, Anne Rices En Vampyrs bekännelse och Kings Nyckeln till frihet.)

Jag tror att lösningen för de flesta litterära verken stavas HBO. Och Miniserie. Lex Game of Thrones. Låt materialet få mer tid på sig.

Just nu är både Neil Gaimans Amerikanska Gudar, Stephen Kings Det Mörka Tornet och Guillermo del Toros Släktet under produktion över i Amerikatt. Fingers crossed.

Men om jag måste välja en…

Två. Två säger vi att jag måste välja.


Chris Cleaves Little Bee osar ju Oscarvinnare så det bara skriker om det. Lite nervös blir jag dock när jag läser att Nicole Kidman (inte en favorit) vill både producera och spela huvudrollen… Kan inte någon lätt dunka henne på knät med en blyklubba, Tonya Harding-style, och springa bort med kontraktet till Danny Boyle istället?

Terry Pratchett och Neil Gaimans Goda Omen, har legat i vad filmindustrin kallar ”Development Hell” i åratal. Olika regissörer, Terry Gillam den kanske mest högprofilerade, har legat i startgroparna vid flera tillfällen men något har alltid gått snett innan produktionens start. Finansiering, filmbolags oro för att stöta sig med religiösa grupper, spik i foten vad vet jag.

Med hopp om bättring.

Johan Zillén
Bokia Killbergs Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar