fredag 26 april 2013

Bokhandlarna svarar: Viken är den roligaste bok du vet?

Veronica Wästergård, Växjö: Den roligaste bok jag vet??? Jag gillar humor med igenkännande, en gnutta allvar och som ger lite eftertänksamhet. Oj, vad jag lät tråkig nu då. Men jag gillar verkligen inte folk som gör bort sig, jag skäms på deras bekostnad.

Jag har läst många böcker som jag skrattar högt åt. Lite genant när man sitter på tåget eller på någon annan offentlig plats. Men men, det får de personer ta, som valt att sitta intill mig.

Jag Älskar Mia Skäringer, hennes bok Dyngkåt och hur helig som helst. Den är så obarmhärtigt rakt på sak och det ligger mycket sanning i det hon skriver. Om sex, skilsmässor och om att hitta sig själv. Det är ju inte det lättaste med all media idag som talar om hur vi ska se ut eller hur vi ska få det bättre i sängen osv.
Samtidigt som jag skrattar med henne i boken så blir jag lite sorgsen över att livet/världen ser ut som den gör idag. Varför kan man inte bara bli älskad för den man är?


En helt annan typ av bok som kom för någon dag sedan är Dåm såm har snippa får bestema. Barn skriver lappar, roliga och sanna.
Av barn får du veta sanningen!!!
Johan Zillén, Center Syd: Den roligaste bok jag vet!?! Jämra Susanna att komma med så fullkomligt omöjliga frågor att svara på. Hur i hela friden ska jag kunna svara på det??
Hur kan jag jämföra Douglas Adams Liftarens guide till galaxen med Tina Feys Bossypants? Eller Kalle Linds Människor det har varit synd om  med Jon Stewarts Naked pictures of famous people?

Det går ju inte!! Herre Jösses mänska!!
Tage Danielsson skulle väl rotera i sin grav om han visste att jag satt här och försökte avgöra vilken bok som var roligast. Hans Sagor för barn över 18 år eller Terry Pratchetts Small Gods.
På tal om Terry, hans samarbete med Neil Gaiman, Goda Omen, är kanske världen roligaste bok?
Eller Eric Ericsons Brev till Samhället?
Fast den är väl iochförsig egentligen bara ett plagiat av Robin Coopers The Timewaster Letters?
Ok, så den går bort.

Fredrik Backmans En man som heter Ove? Hmmmhh, nja, den är väldans rolig men också alldeles för sorglig för att slåss med t.ex. Babies (and other Hazards of Sex) – or: How to make a brand new person in just nine months with things you probably have lying around the house av Dave Barry eller Ben Eltons Dödskänd.

Typ allt som David Sedaris skrivit!?!? Me talk Pretty one day i toppen av toppen!?
Jon Ronsons Them – my adventures with Extremists? För journalistisk.
Michael Moores Korkade vita män? Ja, 2004. Inte idag.
Steve Martins självbiografi Born Standing up. Close, but no cigarr.
Danny Wallaces Join me? Caitlin Morans Konsten att vara kvinna?

Alla mina seriefavoriter!!
Rocky. Elvis. Arne Anka. Nina Hemmingson. Liv Strömquist. Gary Larson. Dan Piraro!?!?!?

Nej, det här går inte. Jag kan inte välja. Det är omöjligt.
Men det här är världens roligaste skämt.Eva Killberg, Ängelholm: Brittisk humor som bäst.
Roligaste boken jag läst? Se, det blev en nöt att knäcka. Själv grottar jag ju helst ner mig i tragedier. Men vid närmare eftertanke poppade engelsmannen Alan Bennett upp, en av Storbritanniens bästa dramaförfattare. I Drottningen vänder blad ger Bennett på få sidor prov på brittisk humor som bäst, underfundigt, ganska elakt men ömsint ändå. Den som ändå kunde skriva så!
(PS. Ta nu inte fel bok. Snusk av samma författare är inget att lägga tid på! DS.)
Susanna Mattsson, Jägersro: Jajaja, jag erkänner! Jag ställde den här frågan till mina insiktsfulla bokhandlarkollegor för att få lite tips. Jag är nämligen urdålig på att läsa, samt har en starkt fördomsfull inställning till, så kallade "roliga" böcker. Jag är nästan lika dålig på "roliga" böcker som på "må-bra-böcker". Är en bok skriven för att vara rolig tycker jag oftast att den är 1) trist 2) pinsam 3) irriterande. Nej tack snubbel-och-prutt. Nej tack burleskerier. Nej tack mustiga skrönor. Nej tack putslustigheter.

Hittar jag ändå en bok jag tycker är rolig är den på sin höjd dra-på-smilbanden-kul. Inte ha-ha-jag-dör-av-skratt-kul.

Minns dock att jag skrattade sjukt mycket när jag som sjuttonåring läste Liftarens guide-serien, framför allt Restaurangen vid slutet av universum. Men det var ju för tusan tre miljoner år sedan!! Det måste finnas mer (och får jag tro Johan - ja, det gör det!)  Så den roligaste bok jag vet... Näe, jag vet faktiskt inte. Men jag vill gärna få skratta lite ibland. Hilfe.

Jag skrattade en gång. Det var 1992.

1 kommentar:

  1. Börja med Sedaris Suss. Once you go Him you never go back....

    SvaraRadera