fredag 31 mars 2017

En ny favorit


 Personligen har jag svårt att få Ferrante-febern att släppa. Men livet måste gå vidare, och även andra romaner förtjänar att läsas. Inte minst min nya favorit, Therese Bohmans Augustnominerade "Aftonland".
Denna roman har inte gjort så mycket väsen av sig, men på en urtrevlig författarkväll (tack Ängelholms bibliotek!) insåg jag att här fanns en roman som måste läsas. Och mycket riktigt: Innanför det diskreta, lite dekadenta omslaget döljer sig en mycket underhållande roman om en kvinna i samtiden. Ambivalent inför det mesta, vill vara fri - men följer ändå alla bekantas familjer på Facebook.

"Karolina är professor vid Stockholms universitet, navigerar sig fram i den akademiska världen och lever ensam efter uppbrottet från en lång relation. När hon ska börja handleda en ny doktorand slås hon av hans självförtroende. Han säger sig ha funnit ny information som förändrar historieskrivningen av svensk bildkonst tack vare upptäckten av en kvinnlig konstnär verksam runt förra sekelskiftet. Karolina finner sig snart indragen i ett spel med flera oväntade bottnar, både känslomässigt och professionellt."

Det handlar om kärlek, konst och ensamhet. Skickligt och ofta med passager att stanna till och fundera över. Snart läser jag Therese Bohmans "Den andra kvinnan", som lär vara lika bra, minst!


 
// Eva Killberg, Akademibokhandeln Killbergs Ängelholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar