torsdag 19 juli 2018

Gästbloggaren: Mats Lerneby (Tidsväktarna)

Leif                                                                                                 MatsOm du gavs möjligheten att åka till en historisk period, vilken skulle du välja?
Se till att så att väskan i Varglyan 20 juli 1944 stod rätt placerad? Åka tillbaka till den 18 maj och sätta pengar på att IFK Göteborg  vinner finalen i UEFA-cupen dagen därpå? Eller bara åka ner till Rom år noll och se hur alla ruiner som finns idag, egentligen såg ut? 

Att vara författare är att förmedla goda berättelser. Men även dessa berättelser blir ibland, baserat på utbud, publik, förväntningar, ganska likriktade. Många böcker är upprepningar på samma tema eller dramaturgi. I den svenska bokvärlden idag verkar det finnas hur många kvinnliga och manliga versioner av Wallander som helst.

Det är inget fel, men både som journalist och som författare har jag alltid strävat efter att skriva någonting nytt. Som journalist söker man nyheten. Att vara först. Som författare söker man den unika berättelsen som aldrig berättats.
Tricket är att få folk intresserade av det.

Jag hade skrivit en reportagebok om maffia och fotboll, en thriller som väntade på utgivning och kämpade med en rymdberättelse om solsystemet om 500 år, när jag får några år sedan erbjöds spela fotboll med det svenska författarlandslaget i Israel. Det var en kontroversiell resa, men jag resonerade som så att det bästa sättet att bilda sig en uppfattning var att åka dit själv och det var under den resan träffade jag Leif Jacobsen.

Det visade sig ganska snart att han tänkte ungefär som jag. De var dags för något nytt. Någonting som kunde sätta saker i sammanhang och samtidigt vara roligt och underhållande. Det blev väldigt påtagligt när vi gick i Jerusalem, att vår historia är det som skapar oss. För att veta vart man ska och hur man ska komma dit, måste man veta var man har varit och hitta balans i det.
Så föddes idén till Tidsväktarna. En serie för ungdomar om historia, med en fot i den mänskliga världshistorien och den andra i underhållande action fylld med humor. Att helt enkelt kunna kombinera gränslös fantasi med historiska fakta.

Det har varit en utmaning.

På flera sätt.
Att samarbeta med en annan författare, att övertyga förlagen om den goda idén, att ta reda på saker man aldrig trodde man skulle behöva veta osv, osv.
Men framförallt har det varit roligt att skriva. Inför arbetet av varje ny bok i serien, lär man sig nya saker, får nya perspektiv och upptäcker saker som inte berikar en som författare, utan även som människa.

Häxan och liljan är första delen i en lång rad böcker i serien Tidsväktarna. Tvillingparet Max och Marie får en kryptisk film i mobilen från deras barnflicka Amanda och innan de vet ordet av är hon försvunnen och de har hamnat i ett smutsigt och fientligt 1500-talets Florens, där Amanda är dömd att brännas på bål som häxa. Tidsresan är början på någonting större och äventyret i Florens, med bekantskaper som da Vinci och Machiavelli.

Nu är stenen i rullning. Nu reser jag och Leif i tiden. Gensvaret har varit fantastiskt och uppmuntrar oss att låta fantasin flöda med hjälp av vår egen historia. Del 2 kommer i november och utspelar sig just i Jerusalem, många flera delar följer. 
God läsning önskas!

// Mats Lerneby


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar