tisdag 24 november 2020

Om du inte tyckte 2020 var dystopiskt nog ...


"N
ågot decennium fram i tiden möter vi ett Sverige som plågas av epidemier och klimatförändringar. Ett Sverige som helt enkelt har slutat att fungera. Den lilla orten Nattavaara i Norrbotten har blivit symbolen för hopp där är somrarna svalare och man kan arbeta sig till ett medborgarskap i Nordmark, en självutnämnd republik med Kiruna som huvudstad ..."

Ja, om du inte tyckte att 2020 var dystopiskt nog så debuterar nu författaren Thomas Engström ("Ludwig Licht-serien") och hustrun Margit Richert (bl.a. skribent i Aftonbladet och SvD) gemensamt med en nära och obehaglig framtidsskildring.

Det är en dyster framtid paret målar upp, av ett Sverige som om trettio år eller raserats av den totala samhällskollapsen. Pandemier, klimatkriser, ekonomisk och social katastrof har utraderat samhället som vi känner det idag.

Ingen Zombieapokalyps, inget världskrig, ingen komet som Bruce Willis eventuellt skulle kunna ha räddat oss från. "Inget före och efter katastrofen", som författarna skriver i boken. "Det fanns inte ens någon entydig katastrof. Det fanns flera: våg efter pulserande våg av motgångar, nedgångar."

Jag är iochförsig ett stort Walking Dead-fan (ja, fortfarande), men jag gillar verkligen att hotet här inte kommer från det övernaturliga eller utomjordiska. Här är det andra människor som är det värsta som kan drabba dig. Andra människor som vill ha vad du har. Eller vill ha dig.

En mycket spännande, skrämmande och originell vision av en möjlig framtid ...


// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd


Missa inte heller författarens (ja, bara en av dem) gästblogg här. :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar