måndag 15 februari 2021

Bokhandlarnas reatips! (del 2)


Återigen är det dags för årets stora bokfest, och även om förutsättningarna av förklarliga skäl är lite annorlunda denna gång så kan inget stoppa Killbergs bokälskande handlare från att tipsa om sina favoriter i reakatalogen!

Idag släpper vi fram Eva från Ängelholm och Johan från Lödde!


Eva:

Så många godbitar i årets reakatalog! Här hittar jag stora läsupplevelser som "satt sig".

Mina italienska favoriter finns med, Silvia Avallones "Där livet är fullkomligt" och den oslagbara Elena Ferrante med "De vuxnas lögnaktiga liv". Ingen skriver så bra om kvinnoliv och klassklyftor, och nu om den smärtsamma vägen att bli kvinna.

Ont gör det också att läsa Frida Boisens självutlämnande "Berätta aldrig det här". Fridas mamma tog livet av sig på Mors dag och lade skulden på Frida.

Augustin Erbas "Snöstorm" är en underbar historia om kärleken och dess gåtfullhet.  Den stora kärleken - vad blev det av den? Erba skriver så otroligt vackert.Hyllade Agota Kristof har jag missat, men nu är det dags. Jag fyndar samlingen "Den stora skrivboken; Beviset; Den tredje lögnen".

Osannolikt intressant är Ottessa Moshfeghs "Ett år av vila och avkoppling". En ung kvinna bestämmer sig för att sova bort ett år. Ska hon lyckas?

Emilie Pine: "Allt jag inte kan säga" är en drabbande bok om alla tabun vi fortfarande har kring kvinnokroppen. En riktigt viktig bok.

Linda Olsson: "Hamilton Beach" gjorde mig inte besviken. Lika vacker och sorglig som Linda Olssons tidigare romaner. Det känns i hjärtat varje gång.

Alex Schulman: "Överlevarna" är boken man inte får missa. Så gripande om de tre bröderna i en trasig familj, så ont det gör, att de som borde stötta varandra - i stället stöter bort varandra.

Karin Smirnoffs trilogi om janakippo är ett måste! Har man läst "Jag for ner till bror", finns ingen återvändo. Lika bra att köpa alla tre delarna på en gång!

Nina Wäha: "Testamente" är också en frustande berättelse från norr.

// Eva Killberg, Akademibokhandeln Killbergs Ängelholm


*****************************************************

Johan:

Romaner du inte får missa!Herravälde / Elin Olofsson
Elin Olofsson steget från bokhandlarfavorit till litterärt allmängods! :-)
Berättelsen om arvtagerskan Alice, konstnärinnan Thomasine, pigan Brita och deras kamp mot männen som vill kontrollera alla deras öden skildras trovärdigt, gripande och - trots allvaret - mycket underhållande.
Tunga ämnen kan tyckas, men detta är en riktig bladvändare.

Nickelpojkarna / Colson Whitehead
Fantastiskt stark roman från Pulitzer-vinnande författaren bakom "Den underjordiska järnvägen". Om vad unga, huvudsakligen svarta, män utsattes för i "uppfostringssanstalter" i Florida på 60-talet. Skakande och omöjligt att lägga ner.

En gentleman i Moskva / Amor Towels
Som att läsa en klassiker man aldrig hört talas om! Rysk historia, sett genom ögonen på en adelsman i husarrest på ett lyxhotell. Full av humor och berättarglädje!

Folk med ångest / Fredrik Backman
Backmans bråkigaste roman hittills. Om ett misslyckat bankrån, och ett ännu mer misslyckat gisslantagande - där alla är väldigt dåliga på att vara gisslan. Vad som börjar nästan som en fars övergår snart i en klassisk Backmanberättelse där tårar och skratt konstant byter av varandra.

Små eldar överallt / Celeste Ng
En roman som griper tag. Om klass, blodsband och hemligheter. Om hur snett det kan gå i familjer. Vinnare av Goodreads Book of the Year 2017 (slog precis Backmans"Björnstad"). Spänning som inte släpper taget!Skuggjägaren / Camilla Grebe
Fyra generationer av kvinnomord, och kvinnor inom polisen, avhandlas mästerligt. 
Boken är del fyra i serien "Flickorna och mörkret", men går utan problem att läsa som ett fristående verk.

Institutet / Stephen King
Han är skapligt ojämn Skräckfarfar, men "Institutet är en av hans bästa på senare år. En slags själslig fortsättning på The Shining/Doctor Sleep - om barn med extraordinära mentala förmågor som "samlas in" och används som brickor i ett farligt globalt spel ...

Åtta månader / Magnus Montelius
En riktig rafflande berättelse om ett överraskande val av ny utrikesminister, främmande makters inflytande i svensk politik, och mystiska dödsfall ...
Lite svensk ”Homeland”-feeling.

Ett högre syfte Malin Thunberg Schunke
Mycket bra spänningsdebut. Om Amir, som på en svensexa på Rivieran hamnar mitt i ett terrordåd, och frihetsberövas som misstänkt attentatsman.
Snarare ett juridiskt drama än en regelrätt deckare, men mer spännande än det mesta andra som getts ut i genren under 2019.

Änkorna / Pascal Engman
Tredje delen i serien om polisen Vanessa Frank och ex-militären Nicolas Paredes. Actionfylld bladvändare (lite i Keplerstil, men Engman skriver bättre ...) som kan läsas fristående - men blir ännu bättre om man läst de tidigare delarna "Eldslandet" och "Råttkungen" (finns i pocket).


Folkbildande facklitteratur!
Handbok för språkpoliser / Sara Lövestam
En super bra bok för alla vi språk poliser! Även om dem flesta som skrivet kommetarer på FB och instagram skulle nog ijenkligen behöva läsa den här boken! Och köp en till dig skälv!

Hasse Alfredson: en sån där farbror som ritar och berättar / Kalle Lind
En av 00-talets mest begåvade humorist/skriftställare skriver den ultimata biografin om en av 60-80-talets mest begåvade skriftställare/skådespelare/humorist/landsfader/nationalhelgon.
Heltäckande och helfestlig!

Jamie lagar Italien / Jamie Oliver
Jag älskar det italienska köket. Jamie Oliver älskar det italienska köket!
Jag älskar Jamie Oliver. Mitt midjemått ställer sig mycket skeptiskt till all denna kärlek ....Exklusiva titlar! Bara på Center SydMurenDon Winslow  
Ska du bara läsa en sjukt spännande, episk, våldsam, omskakande berättelse om hämnd, korruption och rättvisa, USAs krig mot de mexikanska drogkartellerna och människorna vars liv förstörs i processen - med toner av Narcos, Homeland, The Wire och Trumps valkampanj 2016 - i ditt liv, låt det bli den här!

November Road / Lou Berney
"En exceptionell roman, omöjlig att lägga ifrån sig."
- Stephen King
"En både fantastisk och oförglömlig läsupplevelse."
- Don Winslow

Instämmer med föregående talare. Eller blurbare. God Damn, vilken höjdare!

Clara / Jens Lönnaeus
Mycket spännande psykologisk Malmöthriller, av debuterande Jens Lönneaus! Nominerad bl.a. till årets deckardebut av Svenska Deckarakademin!

Den Vita Tigern / Aravind Adiga
Hyllad, Bookerprisvinnande roman! En saga om det moderna Indien, och om vad man är villig att göra för lämna fattigdom och misär bakom sig ... Nu som film på Netflix!

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd


*****************************************************

I år blir Bokrean lite annorlunda (läs: tryggare), men likväl full av läsglädje för stora och små. Bokreakatalogen är publicerad online, och du kan redan nu förboka böcker till vår butik (senast den 20 februari).*
Gör som följande för förbokning:
1. Skicka ett e-postmeddelande till din lokala butik. Adresserna hittar du här!
2. I e-postmeddelandet anger du:
Namn och telefonnummer.
Vilka böcker du vill köpa, antal och vilken sida de finns på i bokreakatalogen (https://www.akademibokhandeln.se/bokrea/).
3. Du hämtar din beställning mellan den 24:e och den 26:e februari.
(Har du inte möjlighet att plocka upp din beställning före helgen, meddela oss så löser vi det - annars åker böckerna ut i butiken igen ... 😁)
Kom gärna ensam och undvik rusningstider. Vill du hämta utomhus tar vi helst betalt via Swish.
*OBS: Vi reserverar oss för slutförsäljning. Beställningar hanteras i den ordning de kommer in. Förbokade böcker som inte har hämtats den 26 februari läggs ut till försäljning igen dagen därpå. Om du är medlem registreras köpet med hjälp av e-postadressen eller telefonnumret du anger, för att ge dig eventuella medlemspriser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar