måndag 15 mars 2021

Gästbloggaren - Sammy Jeridi

 »Vuxenvärlden trodde att jag skulle bli kriminell, men jag bestämde mig att motbevisa dem. Genom min tuffa barndom blev jag entreprenör och författare.«  

Mitt namn är Sammy Jeridi. Jag har byggt upp ett framgångsrikt e-handelsföretag och min debutbok Ghettokungen är en av finalisterna i Storytel Awards 2021.

Jag är född och uppvuxen i Solna och mina föräldrar invandrade från Tunisien. Jag växte upp under rätt hårda förhållanden i hemmet som präglades av en hel del fysiskt och mentalt våld. Den trygghet jag behövde som barn fanns aldrig där. Min pappa präntade tidigt in i mig att jag var en nolla. Pappas våld och ord jagade mig. Plågade mig till vansinne i takt med att min avsky mot honom ökade. Nu började mina drömmar att formas, att en dag lyckas, bli ekonomiskt oberoende och framgångsrik. Jag hade en dröm till, att bli författare. Med orden, ”Jag ska visa den jäveln”, nådde jag mina drömmar. 

Flykten från våldet med min vilja att motbevisa pappas ord ledde mig till min resa som lika gärna kunde slutat fel. Det mörka inom mig blev min drivkraft till att kämpa. Att aldrig ge upp. Men vägen dit var krokig och dramatisk genom mina olika livsfaser. Men räddningen var min mamma. Hon gjorde allt för att vi skulle ha det bra, och som med all sin värme och energi är min stora förebild i livet. Hon med mitt förnuft var det som höll mig på rätt sida.

När jag gick i tredje klass drog jag mig ofta till biblioteket för att få lugn och ro. Där upptäckte jag en ny värld att försvinna mig bort i serieböcker och sagor om hjältar. Berättelserna väckte mitt intresse och inspirerade mig att börja skriva. Det var en annan värld där man fick uttrycka sig fritt och skapa, fly bort till något som gav mig tröst och en positiv känsla.

Skrivandet, idrotten och mina vänner var min tillflyktsort i många år. Jag sökte mig till coacher som gav mig verktyg att hantera och jobba med mina osynliga ärr. Mentalt och praktiskt. I min resa har jag lyckats träffa rätt människor som varit förebilder, mentorer och därigenom gjort rätt val i livet.  

Länge bar jag på hatet tills jag en dag valde att konfrontera pappa. Vi satte oss ner i hans kök och jag berättade hur illa jag haft det. Vi försonades och från den dagen har vår relation blivit bättre.

När jag var 28 år träffade jag min norska fru och 2005 flyttade vi till Oslo för att satsa på en idé hon hade, sälja smink på internet, så vi startade e-handelsföretaget Makeup Mekka. Jag skötte marknadsföringen och hon tog hand om resten.

Det var tufft. Vi offrade allt. Satsade alla våra besparingar. Jobbade kvällar, nätter och helger och glömde allt vad lyx var. Vid ett tillfälle var vi nära konkurs och vi jobbade ännu hårdare och efter hårt arbete i några tuffa år vände det. Företaget utnämndes till årets Gasellföretag fyra år i rad. 2019 sålde vi företaget för runt hundra miljoner norska kronor.  

Plötsligt var jag där, dit jag alltid velat komma. Ekonomiskt oberoende och framgångsrik. Men den andra drömmen återstod. Jag ville skriva böcker.

Efter hårt slit vid tangentbordet blev min första bok färdig och kort efteråt hittade jag ett förlag som ville ge ut den. Resultatet är ”Ghettokungen”, som är den första fristående delen i en längre serie. Det är en fartfylld spänningsroman som handlar om Leons kamp för sin yngre bror.

Leon driver det framgångsrika företaget Ghettosäljarna. Pengarna han tjänar använder han för att ge sin lillebror Emir det han själv aldrig fått – ett Svenssonliv, med bra utbildning och respektabelt yrke.

När gangstern Jambolo vill ha tillbaka ett vapen som Leon sålt riskerar drömmen gå i kras, för Leon har principer, han avslöjar aldrig säljare och köpare för varandra. När även kriminalkommissarie Eva Möller, som mot sin vilja blivit förflyttad till Palmegruppen, får upp ögonen för Leon dras snaran åt. Nu är det Leon som har ett pris på sitt huvud, och han är jagad, jagad av alla.

Handlingen är till viss del inspirerad av verkligheten och min egen uppväxt. Boken skiljer sig från liknande spänningsromaner genom att huvudkaraktärerna varken är onda eller goda. De är sargade sökande själar som vill nå sina drömmar. Genom karaktärerna återspeglar jag delar av mitt händelserika liv även om det mesta är fiktivt.

Idag lever jag med min fru och våra två barn i Nordnorge och Spanien. Tillsammans med min fru driver vi nya företagsprojekt, och jag skriver vidare på serien. Uppföljaren, Ghettobröder, lanseras i slutet av mars digitalt och i juli kommer pocketversionen. Just nu arbetar jag med råmanuset till bok tre, Ghettolegender, som lanseras senare i höst. Vid sidan skissar jag vidare på ghettoserien och på en spinoff med en ny intressant karaktär som dyker upp i Ghettobröder.

Jag hoppas att min historia kan inspirera andra att välja rätt val i livet – utan att välja fel och hamna snett som tyvärr många gör idag.

// Sammy Jeridi
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar