tisdag 10 augusti 2021

Tre frågor till: Johan Ripås - aktuell med "Sönderlandet"



"Från Sönderlandets öar fem, kommer ingen levande hem.

Det har gått ett år sedan Nora Wagners närmaste kollega sköts till döds. Hennes närmaste chef skickar iväg henne på en nyinrättad tjänst i skärgården för att ge henne tid att läka. Men ute bland öarna vilar sedan länge dolda hemligheter.

Tre år tidigare reser en kolonn av svenska läkare och FN-soldater genom Kongo för att rädda liv. När de blir kidnappade av gerillan finns det bara ett sätt att överleva: att hålla ihop gruppen, vad som än händer."


Johan Ripås känns igen från SVT:s Utrikesbyrån, och han är även författare. Hans nya roman ”Sönderlandet” är en spännande historia om polisen Nora Wagner, den första i en serie. Foto: Alfred Ripås  


Johan Ripås, författare till Sönderlandet, kan du berätta lite om din huvudperson Nora Wagner?


Nora är en tuff polis med hett temperament. Hon är singel eftersom hon alltid satt jobbet i främsta rummet. Men trots att hon tillhör en elitstyrka har hon misslyckats och svikit, vilket kostat en kollega livet. Nu tvivlar hon på allt hon varit säker på och hon är full av skuldkänslor.

Under konvalescensen i övärlden vaknar en annan sida i Nora. Hon längtar efter ett liv utanför jobbet, en familj. Men istället tvingas hon ta till vapen och slåss för sitt liv.

Ett tema i boken är vad människor är kapabla till om de pressas. Varför är du intresserad av det?

I mitt jobb som Afrikakorrespondent för Sveriges Television har jag sett mycket grymhet. Särskilt i östra Kongo-Kinshasa där boken delvis utspelar sig. Jag som är uppväxt i det trygga Sverige kan ju stoltsera med min humanism och empati för svaga grupper. Men vem hade jag varit om jag varit barnsoldat och kanske tvingats döda mina egna föräldrar? Jag känner människor som har börjat livet så.

Kan vi vara säkra på att vi är så goda på våra yogamattor och i våra källsorterade kök här i det trygga krigsfria väst? Eller har alla vi människor en brutal kärna som kan aktiveras redan i morgon om vi hamnar i fel situation? Se bara på Knutby …

Det är ju två väldigt olika miljöer, svensk skärgård och krigets Kongo. Varför har du valt dessa två spelplatser i boken?

Jag är uppvuxen ut mot skärgården till i Stockholm och har länge velat skriva något som utspelar sig där. För mig är skärgården inte bara solvarma klippor och skärgårdskrogar. Jag minns åttiotalets döda övärld utan folkliv med sina grå klippor och kloliknande spretiga tallar i höstdimman. Perfekt miljö för mord!

Östra Kongo-Kinshasa är på samma gång en av de vackraste och grymmaste platserna på jorden. I den vulkaniska miljön kring Kivusjön har miljoner människor dött under de mest ofattbara formerna. På den ena sidan sjön ligger Rwanda, där folkmordet utspelade sig 1994 och på den andra finns Kongo där våldet varit om möjligt varit än mer grymt. I alla fall mer utdraget.

Skärgården och östra Kongo har påverkat mig mycket. Genom att förlägga handlingen till dessa två platser och dessutom få dem att mötas i slutet adderade en magisk stämning i skrivandet. Jag hoppas att läsarna känner likadant!

Sönderlandet finns i butik nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar