tisdag 13 september 2022

Låna & Läs 2022/23 - Bokhandlarna tipsar!

Det nya Låna & Läsåret har dragit igång!
Självklart (tycker vi) blir du medlem även i år, men vilken bok ska du börja med - och vilka titlar får du absolut inte missa?
Killbergs bokhandlare guidar dig rätt i djungeln! :-)Chris Whitaker - Slutet blir vår början - En ovanlig spänningsroman med ovanligt mycket hjärta och mycket karaktär. Och då i synnerhet karaktären Duchess! Duchess som är en ung flicka med mer skinn på näsan än de flesta, och som kliver in i hjärtat för att sen stanna långt efter att sista sidan är läst. En alldeles fin historia med ett oväntat slut!

Jesper Wung-Sung - Kvinna sedd bakifrån - En alldeles fantastisk kärlekshistoria som jag är mitt i, men redan tycker så mycket om. Ibland är det det finaste som finns - att läsa om stor kärlek.

Nathan Harris - Vattnets sötma - En enastående berättelse om mod, lojalitet och vad det egentligen innebär att vara fri.

Anders de la Motte - Bortbytaren - Vänta bara. Det här är bra! En riktigt spännande deckare, där polisen Leonore Asker introduceras, och en väldigt obehaglig bortbytare…

Mårten & Kjell Westö - Åren - Två kända finlandssvenska författarbröder födda på 60-talet berättar om sin uppväxt, sin favoritmusik, sina förälskelser, sina författarmödor och om sitt älskade Helsingfors. Mycket mysig läsning med många skratt, hög igenkänning och många googlingar.

// Silja, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg


Liz Moore - Flod Av döda själar
- En annorlunda kriminalroman! Om stark syskonkärlek mellan två systrar, en är polis i ett område i Philadelphia med hög drogkriminalitet, den andre lever på gatan och är drogberoende.
Mycket välskriven, spännande och en brutal samhällsskildring!

// Yvonne, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg

 
Tina Harnesk - Folk som sår i snö -  Ingen ska berätta för Ma’riddja när hon ska dö. Hennes make Biera ska hållas ovetandes. I den nya telefonapparatmaskinen får hon kontakt med Siri. För henne kan hon lätta sitt hjärta och be om råd. Författaren tar sig an tillvarons gytter med glädje och träffsäkerhet.

// Pia, Akademibokhandeln Landskrona
Chris Whitaker - Slutet blir vår början - Utsedd till 2021 års bästa spänningsroman i Storbritannien! Välförtjänt utmärkelse! Språket, karaktärerna och spänningen gör den här boken till en stor läsupplevelse
 
Bonnie Garmus - Lektioner i kemi - Boken utspelar sig i 60-talets USA. Som kvinnlig kemist stöter Elizabeth Zott på ett massivt motstånd från manliga kollegor och samhället. Trots att Elizabeth är långt mer intelligent och kompetent än sina kollegor ser de helst att hon håller sig borta från labbet och ägnar sig åt mer kvinnliga sysslor, som att koka kaffe åt dem. När hon blir ensamstående mor (ogift sådan dessutom!) tvingas hon till slut bort från sin forskarkarriär. Men ingen sätter sig på Elizabeth Zott. Hon har ett driv som på märkliga vägar plötsligt gjort henne till programledare för Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram Middag kl sex. Inte heller här inordnar hon sig efter de regler som andra sätter upp för henne, utan tar tillfället i akt att lära ut matlagning, kemi och kvinnlig frigörelse på en och samma gång.
 
Det här är en underhållande, lätt galen och väldigt charmig roman, som jag drogs in i från allra första sidan. Dialogen är rapp, karaktärerna originella och boken ytterst välskriven. Elizabeth Zott är min nya hjältinna!
 
// Mia, Akademibokhandeln Center Syd


Laura Dave - Det sista han sa
- För ett år sedan gifte sig Hannah med Owen och flyttade in hos honom och hans dotter. En dag när Hannah öppnar dörren står det en flicka utanför som sträcker fram en lapp. På lappen står det "rädda henne". Efter det mötet försöker Hannah komma i kontakt med Owen som visar vara spårlöst försvunnen. Kvar är bara hans trumpna tonårsdotter som helst vill ha så lite som möjligt att göra med sin styvmor. FBI anhållen Owens chef, och en okänd polis börjar kontakta familjen. Är Owen egentligen den han utgav sig för att vara och kommer livet någonsin att bli sig likt igen...?

Victoria Mas - De galna kvinnornas bal - Paris 1885. Det fanns gränser för kvinnor hur kvinnor fick bete sig och vad de fick säga. Något som Eugénie bittert fick erfara. Berättelsen bygger på en sann historia om doktor Charcot som försatte kvinnor i hypnos inför publik på sinnessjukhuset Salpêtrière i Paris. Salpêtrière uppfattades av de flesta som hemskt, men kunde det även ses som en tillflyktsort...? En bok om glädjehus och sinnessjukhus, fäder och bröder, kvinnor och frigörelse, livsöden, svek och orättvisor.

// Hanna, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg

 


Ulf Kvensler - Sarek - En debuterande spänningsförfattare, och vilken debut sedan! En intensiv thriller om fyra fjällvandrare. Ryslig, brutal och med flera oväntade vändningar. 

Madeline Miller - Sången om AkillesBerättelsen känner du igen från klassiska sagan om Akilles, och belägringen av Troja. Denna gång med mer fokus på Akilles förhållande med Patroklos. En gripande saga, full med gudar, blod och kärlek.

Håller även med föregående talare om Chris Whitaker - Slutet blir vår början. Kanske liite svår att komma in i från start, men det lönar sig mycket väl att fortsätta. Som en mer litterär Gillian Flynn ungefär. Amerikansk landsortsdramathriller.

// Johan, Akademibokhandeln Center SydJonas Jonasson - Profeten och idioten
- När man hör sig själv skratta högt... Jonas Jonasson är tillbaka med besked, med gastronomiska höjder, galna turer och bitska elakheter om kändisar och politiker. 

Jesper Wung-Sung - Kvinna sedd bakifrån - En otroligt vacker roman om Danmarks store konstnär Vilhelm Hammershøj. Perspektivet är hustruns, den enkla flickan Ida. Hon som genom giftermålet hamnar med en kompromisslös konstnär och får leva ett mycket annorlunda liv med internationellt konstnärsliv. 

Damon Galgut - Löftet - Romanen jag verkligen ser fram emot att läsa. Skildrar rasmotsättningarna i Sydafrika, genom en familjs historia. Vann Booker Prize 2021.

// Eva, Akademibokhandeln Killbergs Ängelholm


Låna & Läs 2022/2023

– 55 handplockade favoriter

Få tillgång till 55 böcker att låna och läsa ända t.o.m. sista augusti 2023! Ett bra alternativ för dig som gillar att läsa men har ont om plats i bokhyllan. Från Akademibokhandelns butiker lånar du hem en bok om gången, som du läser och njuter av i din egen takt. Den sista boken du lånar får du behålla! Låna & Läs är en tjänst för medlemmar i Akademibokhandelns Vänner och du betalar endast 399 kr för 12 månader. Läsåret börjar den 1 september 2022.

Hela listan på årets böcker hittar du här!

 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar