tisdag 20 juni 2023

Bokhandlarnas bästa sommarpockettips!

 


Färskt vatten till blommorna – Valérie Perrin

En skör roman om livet. Om lycka, om sorg, om kärlek och om tvivel kring förmågan att älska - och att bli älskad. Berättelsen får en underbar bredd av flera sidohistorier, och de får mig att både le och gråta. Men framförallt älskar jag beskrivningarna av kyrkogården, människorna som hör kyrkogården till av olika skäl, maträtterna, hemmet, dofterna, färgerna, blommorna och alla besökare som så självklart tar plats i Violettes liv. 
Om du öppnar dörren till Violette - och kliver in - vill du inte gå hem.

 Natten – Sara Gordan

Otroligt drabbande berättelse om en natt som aldrig tycks ta slut. Om en dotter som inte kommer hem och som inte går att nå, om väntans olidliga osäkerhet och fasa, om rädslan och maktlösheten som tar över. Mammans känslor blir ens egna och läsandet drivs framåt av en känsla av hopp eller avgrund. Läs!

 Döden går på visning, Ett fynd att dö för – Anders de la Motte & Måns Nilsson

Så himla charmigt! Man känner sig ömsom smart och ömsom rätt korkad när man försöker lista ut vem mördaren är i dessa fina pusseldeckare. Perfekt i hängmattan!

 Detaljerna – Ia Genberg

En stor liten berättelse om hur alla små detaljer - underbara såväl som smärtsamma - precis som de stora händelserna, påverkar våra liv och definierar vilka vi är. Här genom minnesbilder till relationer som kommit, och gått. En febrig och lysande bok!

 

// Silja, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg

 


Inte död än - Johan Ehn

Berättelsen om Elis, 80 +, som får en hjärtattack på julafton och blir inlagd på sjukhus, där han minns, eller snarare återupplever, valda delar av sitt långa liv. En finstämd saga som lätt kunnat slå över till det sentimentala, men Ehn balanserar storyn perfekt!

Mannen på gatan - Trevor Wood 

En ny, trevlig bekantskap på den brittiska thrillerscenen! Det här är Trevor Woods första bok om ex-militärpolisen Jimmy Mullen, som med en skopa PTSD och en (eller många) klunkar alkohol lyckas krascha både karriär, familj och liv och hamna på gatan i Newcastle. En natt bevittnar Jimmy, kanske, ett mord. Något han absolut inte vill bli indragen i, men ödet vill annorlunda. Suverän läsning för dig som tex gillar Robinson, Rankin eller Bolton. Upptäck böckerna om "Sherlock Homeless" ...

Välkommen till evigheten - Camilla Grebe

Camilla Grebe alltså.
När hon är i form är hon sannolikt landets bästa spänningsförfattare.
Hennes senaste bok, "Välkommen till evigheten", är ett tydligt bevis för detta.
Boken är i grund och botten en klassisk mordgåta. Lika delar en "Whodunnit" och ett slutna rummets gåta skulle jag påstå. 
Ett mord i en låst stuga på midsommarafton, två möjliga skyldiga. 
Åtta år senare, ett mord till. 
Men vem har mördats? Och vem har mördat?
Det är otroligt skickligt uppbyggt, och långt ifrån förutsägbart. Perfekt läsning till midsommar!

Vägen - Cormac McCarthy

Det bidde ju tyvärr inget Nobelpris för McCarthy, som gick bort i början på juni, 89 år gammal. Synd, för hans författarskap hade verkligen förtjänat den äran. "Blodets Meridian", "No Country for Old Men", "Alla dessa vackra hästar", "Guds barn" "Suttree" mfl är alla enastående verk. 
Dock är det den dystopiska faderskapsvandringen i "Vägen" som jag håller allra närmast hjärtat. En berättelse som skär i hjärtat, och i mitt tycke den bästa bok som skrivits (av dem jag läst i alla fall). Så långt ifrån somrig feelgood man kan komma kanske, men läs den under semestern i år. Du kommer inte ångra dig.
Skål på dig Cormac. Lycka till på din fortsatta vandring över prärien.

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

 


Färskt vatten till blommorna - Valérie Perrin

En gripande roman om förlust, sorg och att få älska och bli älskad. En fantastisk berättelse. Mitt hjärta gick i tusen bitar.

 Kärlek på Hedgehog Hollow - Jessica Redland

Samantha tvingas se sitt livs kärlek gifta sig med en annan kvinna. När hon kör vilse och stöter på änkemannen Thomas förändras allt. Hon bestämmer sig för att fullfölja Thomas och hans frus dröm om att öppna ett räddningscenter för igelkottar. En komplicerad, underhållande och varm roman.

 Polcirkeln - Liza Marklund

Relationen mellan fem unga flickor utlöser ett våldsamt brott. Fyrtio år senare hittas en av dem mördad. Andlöst bra! Polcirkeln är första delen i Stenträsktrilogin. 

Röd drottning - Juan Gómez-Juardo

Antonia Scott är speciell. Hon har förmågan att ta in mängder av information och se ett samband. Hon har löst mängder av svåra brott. Nuförtiden vägrar hon att lämna sin lägenhet. Det hemliga nätverket "Röd drottning" måste locka ut henne. De behöver hennes övermänskliga förmåga att lösa omöjliga brott. En mästerlig thriller!

 

// Pia, Akademibokhandeln Landskrona


Besök din lokala boklåda för fler tips från experterna!
Alltid fyra för tre på alla pocket, både svenska och engelska!

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar