måndag 18 september 2023

Låna & Läs 2023/2024 - Bokhandlarnas bästa tips
Återigen dags för Killbergs bokexperter att tipsa om sina favoriter (bland de vi hunnit med att läsa ännu) i det nya Låna & Läs-årets utbud! 
Först ut är Mia och Johan från Lödde, samt Silja från Helsingborg.


Jag vill riva upp himmel och jord - Marie Lok Björk 

Det här är en roman om en orädd och ostoppbar kvinna, Elise Ottesen Jensen. Vi förflyttas till ett fattigt Sverige i 1900-talets början. Barnkullarna är stora, likaså nöden. Kunskapen hos kvinnorna om hur den egna kroppen fungerar är näst intill obefintlig då det är förbjudet att tala om preventivmedel, abort och barnbegränsning. Det kan t.o.m. leda till fängelse att ertappas i sådana samtal. Genom flera personliga tragedier, föds Elises vilja att förändra. Först genom att skriva, under signaturen Ottar, i en spalt för kvinnor. Sedan genom att under nästan tio år kuska oförtrutet land och rike runt för att hålla informationsmöten för kvinnor om sexualitet (och även rent praktiskt tillhandahålla preventivmedel ur sin stora väska). 1933 är hon med och startar Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU.

Det här är en fantastisk bok, som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Den är skriven på ett sätt som får historien att kännas levande och nära, och människoödena som skildras berörde mig starkt. Vilket mod denna kvinna besatt! Samtidigt är det omöjligt att läsa den utan att tänka på hur man på många håll återigen vill begränsa kvinnors rätt att bestämma över sin kropp. 

// Mia, Akademibokhandeln Center Syd


***********************************************'


Teatern på stranden - Joanna Quinn

Vilken fantastisk berättelse! Stark, övertygande, gripande, vackert skriven och underbara karaktärer. Om syskonkärlek, kärlek till teater och om mod. Framförallt om mod. Berättelsen börjar med en mycket ung Christabel, som hittar en strandad val som sköljts iland på Englands sydkust. 
Valskelettet som blir kvar utgör stommen till en teater där Christabel sätter upp pjäser tillsammans med sina två syskon och andra som befinner sig i hemmet. Så småningom växer barnen upp och när kriget kommer förändras allt. I andra halvan av boken får vi följa Christabel och hennes syskon under deras olika uppdrag i Englands tjänst. 
Läs och njut!

// Silja, Akademibokhandeln Helsingborg City


***********************************************

Förinta världen ikväll - 
Stina Jackson

Efter succéerna med spänningsromanerna "Silvervägen" och "Ödesmark" är nu Stina Jackson tillbaka med en gripande roman om en mammas desperata jakt, och saknad, efter en dotter som övergivit henne. Boken tar oss från Skellefteås gator till de amerikanska slätternas skuggsida, i en berättelse om ensamhet, missbruk och komplicerade förhållanden mellan trasiga människor.
Det här är en historia som kommer sitta kvar hos dig länge …


En ond tid - Deepti Kapoor

En tidig morgon i New Delhi kör en lyxig Mercedes rakt in i ett nattläger för fattiga daglönare. Fem människor dör. Den chockade mannen vid ratten som grips för brottet arbetar för familjen Wadia, en av Indiens mest inflytelserika familjer. Varför befinner han sig i bilen och vad är det han döljer?

Inledningen är ett mästerverk, bland det bästa jag läst på länge, så förväntningarna blir rejält högt ställda här.
Jag kan ibland bli lite irriterad av vad som känns som onödiga utsvävningar från huvudstoryn. Det sänker tempot en anaing och gör att berättelsen bitvis känns lite ofokuserad.
Men det är marginell kritik, för oavsett detta så är "En ond tid" en av de absolut bästa böcker jag läst i år! Tänk er Shantaram möter Gudfadern ungefär. 


Levande och döda – Christoffer Carlsson


"1990-talet går mot sitt slut och en grupp pojkar är på väg att ta klivet ut i vuxenlivet. Men så inträffar någonting, och en av dem bestämmer sig för att lämna bygden, en annan hittas ihjälslagen och snart mister ännu en livet. Poliserna som försöker förstå hur allting hänger ihop återvänder ständigt till två namn: Sander Eriksson och Killian Persson."


Tredje, fristående delen av författarens spänningssvit i Halländska miljöer.

Precis som den föregående ”Brinn mig en sol” är detta en mästerligt komponerad kriminalroman. En gripande och välskriven berättelse, så stark att jag gott tycker den skulle förtjäna en, för deckargenren så sällsynt, Augustnominering. Läs den!


// Johan, Akademibokhandeln Center Syd


*****************************************************

NU GÅR STARTSKOTTET FÖR DET NYA LÄSÅRET

Glöm inte att gå med i vårt kurerade bibliotek, Låna & Läs, din biljett till mängder av resor i böckernas värld! Ett smart alternativ för dig som älskar böcker men söker en grönare läsupplevelse. Inte nog med att du sparar plats i bokhyllan, dessutom kan varje bok leva längre och läsas av fler – bra för både dig och planeten.   Missa inte chansen att låna hem och läsa 55 handplockade favoriter från våra butiker för endast 449 kr. Välkommen in och köp ditt abonnemang i närmsta butik!


Alla titlarna i årets utbud hittar du här: https://www.akademibokhandeln.se/lana-las

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar