onsdag 21 februari 2024

Bokreatips 2024 - Mias favoriter!

Fler boktips från Center Syd!
Idag bjuder Mia på sex titlar som ni inte får missa i årets reautbud!
Ödet och hoppet – Niklas Natt och Dag
Svensk 1400-talshistoria i romanform. Jag är inte svårflirtad när det gäller en bra historisk roman. Kombinera det sedan med ett sanslöst vackert språk och jag faller handlöst. 

Bonnie Garmus - Lektioner i kemi
Boken utspelar sig i 60-talets USA. Som kvinnlig kemist stöter Elizabeth Zott på ett massivt motstånd från manliga kollegor och samhället. Trots att Elizabeth är långt mer intelligent och kompetent än sina kollegor ser de helst att hon håller sig borta från labbet och ägnar sig åt mer kvinnliga sysslor, som att koka kaffe åt dem. När hon blir ensamstående mor (ogift sådan dessutom!) tvingas hon till slut bort från sin forskarkarriär. Men ingen sätter sig på Elizabeth Zott. Hon har ett driv som på märkliga vägar plötsligt gjort henne till programledare för Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram Middag kl sex. Inte heller här inordnar hon sig efter de regler som andra sätter upp för henne, utan tar tillfället i akt att lära ut matlagning, kemi och kvinnlig frigörelse på en och samma gång.
Det här är en underhållande, lätt galen och väldigt charmig roman, som jag drogs in i från allra första sidan. Dialogen är rapp, karaktärerna originella och boken ytterst välskriven. Elizabeth Zott är min hjältinna! 

Afghanerna - Åsne Seierstad
Åsne Seierstad har en enastående förmåga att förmedla kunskap utan att det känns det minsta betungande för mottagaren. Den här reportageboken skildrar tre olika människoöden under talibanregimen i Afghanistan och är bitvis så spännande att man nästan inbillar sig (och också önskar) att det vore en roman. Tyvärr inte. När man lägger ifrån sig boken är flickorna i Afghanistan fortfarande kvar där, berövade på mänskliga rättigheter. 

Mitt stora vackra hat – Elisabeth Åsbrink
En biografi över författaren och dramatikern Victoria Benedictssons fascinerande livsöde. Jag tycker mycket om allt Elisabeth Åsbrink skrivit, och det här är inget undantag. Med ett gediget researcharbete bakom sig lyckas hon komma nära och levandegöra en av det sena 1800-talets stora författarstjärnor. En skildring av en komplex kvinna och tänkare som på många sätt trotsade sin tids rådande samhällsordning och fick betala dyrt.

Och så två trädgårdsböcker att inspireras av i väntan på våren.
(Dessa finns bara på Center Syd och i Helsingborg City)
Sissinghurst, drömmarnas trädgård – Tim Richardson
Vi är många trädgårdsentusiaster som drömmer om att någon gång få besöka den världsberömda trädgården Sissinghurst i England. Den här boken med sina underbara fotografier duger gott i väntan på att drömmen ska bli verklighet.
 
Konstnärens trädgård – Jackie Bennett
Här får vi besöka mer än 20 trädgårdsmiljöer där konstnärer som Frida Kahlo, Claude Monet och William Morris fann inspiration och skapade många av sina verk. En vacker och intressant bok för oss som gillar både trädgård och konst.


// Mia, Akademibokhandeln Center Syd

1 kommentar:

  1. Jag uppskattar passionen och entusiasmen som framgår av ditt skrivande. Bra jobbat!

    SvaraRadera