onsdag 16 april 2025

Vårens spänning 2025

Påsktider!
Den tid på året då alla svenskar måste läsa spänning, detta enligt 4 kap. 3 § andra stycket. konsumenttjänstlagen, eller "Lex Påskekrim" i vardagstal.
Själv har jag haft riktigt flyt i vårspänningsfloden, läst flertalet mycket bra böcker.
Kanske finner du din påskläsning bland dessa tips? 




Christoffer Carlsson - En liten droppe blod

Det har sagts förut, och tål att sägas igen, men Herre jösses vilken författare han är! Fjärde delen i Hallandssviten är i mitt tycke den starkaste hittills. En oerhört stark roman, någonstans i gränslandet mellan spänning, drama och autofiktion.
Om ett självmord i nutid som leder oss tillbaka till efterkrigstidens 50-tal, och hemligheter som många vill behålla i mörkret.

Ska du bara läsa en spänningsroman i år, så borde du definitivt omprioritera ty du kommer att missa mängder av fantastisk litteratur, men det borde sannolikt vara denna!



Moa Berglöf  & Joakim Zander - Staben 

Behöver vi en svensk "House of Cards" i den svenska spänningssfären? 
Japp! Det kan du hoppa upp och sätta dig på!
Det här är en riktig bladvändare, om en nytillträdd presschef på Rosenbad, som börjar misstänka att den unge karismatiske statsministern kanske sitter på en hel säck med orent mjöl och mörka hemligheter. Och är kanske skälet till att vår ena hjälte fått det prestigefulla jobbet att hans partner är en grävande journalist, med ett track-record av avslöjade politiska skandaler och fällda ministrar?
Håll dina fiender nära liksom ...

Jag gillar detta skarpt! Det är både politiskt drama och intrig (av författare med god insyn i de verkliga maktens korridorer), och nagelbitarspänning i ett! 
Det bästa jag läst i genren sen Magnus Montelius "Åtta månader"!



Luciane Andrev - Inga spår

Tredje, och förhoppningsvis absolut inte, avslutande delen i Lebedova-trilogin/sviten, av superduperhemliga författarpseudonymen Luciane Andrev.
Mycket spännande thriller, med både mer backstory om vår agenthjältinna Olga, och om hur kriminella nätverk äter sig in i det civila samhällets institutioner.

Som spänningsälskare hoppas jag innerligen att detta inte är det sista vi får läsa om Olga & Co. Det här är bland det bästa i genren jag läst sedan Stieg Larsson-eran.




Grimwalker & Grimwalker - Kiruna Killer / Kaninhålet

De är galet produktiva, författarparet från Häljarp som tagit Sverige och bokbranschen med Storm (he he) de senaste åren. Med mer än tiotalet böcker vardera under 2023-2025 (inklusive de gemensamma) har de fått en enorm fanskara, och en del kritiker får väl erkännas ...

Nya serien "Killing Åre" är något skapligt unikt. Två parallella serier, om två mäktiga men kriminellt belastade familjer norra Sverige.
Caroline skriver i "Kiruna Killer" om familjen Dreffling, som flyttar sin verksamhet och sig själva från Kiruna till Åre. Något som inte uppskattas av Familjen Milton (som Leffe skriver om i "Kaninhålet"), som styrt Åres undre värld ostört i evigheter.
Kampen mellan familjerna går alltså parallellt, ur två perspektiv, med en massa sidostories om deras förehavanden.

Böckerna kan läsas för sig, efter varandra, eller inte alls. Det går också bra.
Mycket underhållande bägge två (även om Carolines "Kiruna Killer" tar ledningen i kampen mellan makarna ...)!



Post Mortem - David Lagercrantz

David Lagercrantz kan onekligen skriva. Hans tre Millennium-böcker var tex alla kompetenta spänningsromaner, även om de saknade Stieg glöd och ilska.
Jag erkänner att jag inte var överdrivet förtjust i "Obscuritas", den första boken i hans serie om den Sherlock Holms-like professorn Hans Rekke och hans parhäst polisassistent Micaela Vargas, men jag ger honom en chans till nu.
Och det är bättre.
I alla fall lite.

Storyn, om ett tjugo år gammalt mord i Spanien, med trådar som leder Rekke in i den nutida svenska bokbranschen, är skapligt underhållande. Kanske extra mycket för oss i den, som direkt begriper vilka branschprofiler det är Lagercrantz baserat berättelsens antagonister på ...
Men Holmes-pastischen är faktiskt rätt tröttsam, och upplösningen forcerad.
Bättre kan du David.



Sundström & Mikkelsen - Baby X

"Fristaden", del i författarnas Kirsebergsserie, var inte bara Svenska Deckarakademins val till årets bästa spänningsdebut förra året, det var även topp 3 bland mina deckarfavoriter 2024. Två hedersbetygelser som jag är övertygad är ungefär lika tungt vägande för Lena och Jens. :-)

Nu kommer bok två i serien om journalisterna Anne och Sven (Varför har journalister som skriver alltid journalister som hjältar? Tja, varför har Stephen King skrivit typ tio böcker med författare i huvudrollen ... )
Denna gång fastnar de i en rafflande historia om mördade journalister (se där!), utpressade kändisar, handel med adoptivbarn och inte minst Eurovison i Malmö!

Den är nästan lika stark som föregångaren. Jag har egentligen bara en invändning, och det är att bokens upplösning känns aningen stressad. Plötsligt har vi en explosiv final på bara ett par kapitel. Lugna ner er lite inför trean hörni. ;-)



Glad Påsk // Johan, Akademibokhandeln Center Syd   





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar