lördag 26 februari 2011

Vad hände med rea-poesin?


I myllret av bokrea-shoppare letar jag efter mig själv. Mig själv som 14-åring som för första gången var nere på bokreans nattstart.

Midnatt och februari på Killbergs Bokhandel i min uppväxtstad Helsingborg. Jag hade redan märkt ut Karin Boyes samlade verk i reakatalogen. Specialtryckt för rean. Poröst papper och ett vitt skyddsomslag prydd med en enkel slingerväxt. Nu gick jag med den tryckt under armen för att skydda den i shoppingträngseln. Eller kanske höll jag den i handen, med framsidan vänd utåt för att visa upp mitt fynd. För att visa att nu var jag en sån som köpte poesi. Och om jag var en sån som köpte poesi så var jag en sån som också läste poesi. Då menar jag inte lite loj läsning ur min pappas Harry Martinsson böcker eller skolans obligatoriska antologier. Det här var början på min alldeles egna samling. Självbilden hade precis putsats upp till en lite klarare nyans.

Nu står jag bakom disken och letar efter precis den där flickan. Med poesisamlingen i hand och nyputsad självbild. Men hon dyker inte upp.

En och annan tonårstjej är inne och köper en av de stora klassikerna i engelsk pocket; Wuthering Heights eller Jane Eyre. De ser lite blankare ut när de kommer fram till kassan, generat nöjda.

Så kommer jag på varför ingen dyker upp med den specialtryckta poesisamlingen av Boye, Martinsson, Tranströmer eller Åkesson. För det finns ju ingen i år. Reakatalogens lyriksida har ersatts av något annat. Mer kokböcker kanske.

Jag undrar hur reakatalogen har det med sin självbild, den ser allt lite mattare ut i sidorna i år.

Katarina Monikander
Bokia Killbergs Jägersro

3 kommentarer:

  1. Lyrik säljer inte. Vi har försökt. Inte ens förlagen tror på sin utgivning. En diktsamling (Tranströmer, Lugn, Öijer + ett fåtal till undantaget) säljer max ett par hundra ex riket över. Och de är de framgångsrika!
    Sen tycker jag att rean fått tillräckligt med orättvis kritik från media (Det är roligare att skriva; "Katastrof! Kris i Bokhandlen! Lägg ner rean!" än att rapportera att allt är ungefär som vanligt...).
    Vi kanske inte måste spä på den ytterligare?

    SvaraRadera
  2. Hej Johan. Som en som köper lyrik, lika mycket som övrig skönlitteratur. Och som läser, njuter och utvecklas av den får du ursäkta. Jag tycker att den fattas i reakatalogen. Oavsett vad din säljstatistik säger om det.
    /Katarina

    SvaraRadera
  3. Johan, du verkar läsa Katarinas inlägg som kritik mot rean. Jag läser det som en kärleksförklaring. Se där vilka olika tolkningsmöjligheter en god text kan erbjuda! Medielogiken lämnar jag därhän för tillfället, det är en käpphäst, jag blir för långrandig.
    Däremot väcker din kommentar en intressant fråga: Hur ska vi se på den här bloggen och vad ska vi skriva i den? Ska det vara en ren säljkanal eller ett forum som visar på att vi som arbetar i bokhandeln är olika individer med olika smak vad gäller läsning och litteratur, men som förenas i vår kärlek för böcker? Jag lutar såklart åt det sistnämnda. Min förhoppning är att bloggen kan vara en arena för såväl entusiastiska säljtexter som problematisering, reflektion och (till och med) en och annan sågning. Det blir intressantare så.

    SvaraRadera