tisdag 1 mars 2011

På charter i en diktatur


Man kan åka på charter till många ställen världen över. Till Nordkorea kan man inte åka på något annat sätt.

Magnus Bärtås och Fredrik Ekman, båda konstnärligt lagda författare, har passat på att skriva en reportagebok från en gruppresa till denna slutna diktatur: "Alla monster måste dö - Gruppresa till Nordkorea". Och vilken resa, vilka illusioner, som spelas upp! Det är mycket att gråta över eller skratta åt i denna föreställning.

Det börjar redan på planet, där den glassiga broschyren visar imponerande rader av lastbilar och traktorer. I själva verket är det exakt samma fordon som har mångfaldigats i photoshop. Den förträffliga sjukvården har gjort att nordkoreanska män kan springa maratonlopp ända upp i åttioårsåldern.

Allt det ideala har idealsamhället Kim Jong Il, den store ledaren att tacka för. Allt enligt den glättade tidskriften.

Författarna berättar den fantastiska historien om skådespelarparet som kidnappades från Sydkorea för att göra film i Nordkorea under många år - för att propagandan behövde mer känslor.

Det som visas upp under resan är strängt styrt. Inga utflykter på egen hand här inte. Så det blir en märklig känsla av illusion också i boken. Men å andra sidan - närmare kommer man nog inte just nu. Man bara häpnar över hur styrda de stackars nordkoreanerna är och undrar hur länge den här diktaturen ska kunna bestå.

Eva Killberg
Killbergs Bokhandel Ängelholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar