tisdag 6 december 2011

Evas Årsbästa - Siri i topp

 Årsbästa-listorna fortsätter i Bokboxen. Nu är det dags för Eva att summera sitt bokår 2011...

Ingen roman i år grep mig mer än Siri av Lena Einhorn. Fantastiskt skriven, som ett grekiskt ödesdrama, om kärleken mellan Siri von Essen och August Strindberg. Borde fått Augustpriset, vilket hade varit en underbar revansch för Siri...
Men eftersom jag gärna vill ha blandad kost, finns även Mamma Mu bland mina årsbästa böcker.1. Lena Einhorn: Siri. (Som jag mycket snart ska läsa om.)
2. Stefan Einhorn: Änglarnas svar. (Hur kan en familj vara så begåvad? Även Stefans roman är oerhört gripande, om än avskalad och tunn. Ett bra grepp - med sju olika personers perspektiv på samma trauma fråm judeförföljelserna.)
3. Belinda Bauer: Mörk jord. (Tät och suggestiv debutdeckare, engelska hedar, pedofilbrott och otrooooligt spännande. Väntar nu på uppföljaren... Bauer fick världens finaste deckarpris, the Gold Dagger 2010, och den här gången är jag helt på juryns linje.)
4. Marie Hermansson: Himmelsdalen. (Annorlunda thriller med en mycket intressant frågeställning, inte minst apropå Breivik i Norge. Marie Hermansson är mästare på rysare. Inte mycket sömn den natten.)


5. Herman Lindqvist: Solkungen (Jag missar aldrig Hermans historia - så underhållande med massor av avslöjanden.)
6. Ingrid Betancourt: Även tystnaden har ett slut (Kvinnan som var presidentkandidat i Colombia och blev tagen som gisslan av Farc-gerillan. En tegelsten som var omöjlig att släppa - tänk bara, hur överlever man sex år i fångenskap?)
7. Walter Isaacson: Steve Jobs (Börjar visst bli gammal, läser allt fler biografier... Men det här är riktigt intressant: Hur kan en gammal gräsrökande hippie bli en fullständig ikon inom teknikvärlden - och för hela världen?)
8.Juja Wieslander, bild Sven Nordqvist: Mamma Mu läser (Lika kul för vuxna som för barn. Obetalbara bilder på kossan som inte är som andra.)
9. Siri Hustvedt: Sommaren utan män (Härlig kvinnosaksroman med vild blandning av kvinnohistoria, genusperspektiv, humor och kärlek. Som att sitta mittemot en nära väninna och snacka om män.)
10. Erik Helmerson: Den onödige mannen (Andra sidan av saken - att det inte är så lätt att vara man heller just nu. Också allvar kryddat med humor.)


Eva Killberg
Bokia Killbergs Ängelholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar