onsdag 25 mars 2015

"Willful Child" – Steven Erikson

"Willful Child" är allt annat än en typisk Erikson-bok, man skulle kunna tro att någon annan har skrivit den, då den inte är en massiv episk 1000-sidors roman med nio kommande delar. Den har inga fallna gudar som vandrar genom världen i tusentals år, inga flygande fästningar fyllda med svartalver och inga svärd som även för evigt fängslar alla som fallit offer för dem.

Nej, "Willful Child" har inga av de kännetecken "Tale of the Malazan Empire" har, den har dock stridskycklingar utrustade med exoskelett, ett människosläkte startat av enbart lastbilschaufförer, genetiskt modifierade kattungar för maximal söthet, en läkare som i praktiken är en badboll och tillräckligt många polyesteruniformer för att klä hela besättningen i Star Trek.

Det är precis som Erikson vill att det ska vara, "Willful Child" är en på samma gång en hyllning och en parodi på science-fiction, huvudsakligen "Star Trek". Jag hittar mängder med kärleksfulla referenser, både subtila och väldigt uppenbara, till alla dessa TV-avsnitt och karaktärer jag växt upp med, samtidigt öppnar han ögonen för hur löjlig och stereotyp hela premissen kan vara.

"Willful Child" handlar om rymdskeppet med samma namn, dess nya besättning och kapten, Hadrian Sawback, den mest osympatiska och arroganta protagonisten jag har stött på på lång tid. Men det är ok, det är så Erikson vill att ska vara, kapten Hadrian Sawback är impulsiv, nedlåtande, överlägsen, ytlig och utsätter sina kvinnliga kollegor för närmast konstanta sexuella trakasserier. På något vis lyckas ändå Erikson få kapten Sawback att bli en karaktär man känner för, trots att han är samma egoistiska skitstövel från början till slut.

Det är sällan jag skrattar högt när jag läser en bok och "Willful Child" fick mig att skratta många gånger, vilket är ett gott betyg på humorn i alla fall. Om du letar efter något seriöst så gör dig icke besvär, men om man vill ha en underhållande, tempofylld sci-fi historia och gillar saker som "Futurama", "Spaceballs" eller "Galaxy Quest" så kan jag rekommendera "Willful Child".

”SPACE... It’s f***ing big.” - Cpt. Hadrian Sawback

Filip Nygren
Killbergs Bokhandel Helsingborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar